Treceți la conținutul principal

Email vs e-mail

Multi se intreaba: e-mail sau email?
Termenul respectiv a suferit diverse transformari in timp. La inceput, atunci cand Internet-ul inca nu exista, se folosea simplu mail, particula e (electronic) nefiind inca prezenta. Ulterior a fost adaugat e-ul in diverse forme: e-mail, eMail, EMail.

In timp, pentru simplificare, s-a renuntat definitiv la liniuta despartitoare si la majuscule, obtinandu-se forma email. O forma moderna, mai simplificata, mai clara.

Ce spun motoarele de cautare:

Yahoo:
email: 14.000.000.000
e-mail: 8.760.000.000

Yahoo ultimul an:
email: 13.500.000.000
e-mail: 8.270.000.000
......................

Google:
email: 1.750.000.000
e-mail: 1.180.000.000

Google ultimul an
email: 5.180.000.000
e-mail: 3.970.000.000
......................

Bing:
email: 1.840.000.000
e-mail: 1.860.000.000 (Microsoft foloseste, preponderent, forma e-mail)

Email vs e-mail in interogari Google

In general, dictionarele si enciclopediile sugereaza folosirea termenului e-mail. In Internet insa, regulile nu prea sunt facute de aceste indrumare lexicale ci de greii online. Sa vedem cum vad acestia lucrurile deoarece acestia dau tonul, de acestia tin cont userii cand cauta diverse repere din zona IT. Cand vorbesc despre greii online ma refer, bineinteles, la site-urile in limba engleza gen computerworld.com care inregistreaza aproximativ 2 milioane de vizitatori unici lunar sau Facebook cu peste 400 milioane vizitatori unici lunar.


Cred ca un cuvant greu de spus in aceasta problema l-a mai avut si cel care a trimis primul email.
Ray Tomlinson, cel care a implementat primul sistem de transmitere a mesajelor electronice (1971) in APPANET (precursorul Internet-ului), sugereaza renuntarea la liniuta despartitoare.
Ray Tomlinson este si inventatorul semnului @ (at), semn folosit pentru a separa user ID de host.

Pagina Facebook a lui Ray Tomplinson

Sistemele de calcul (KA-10) prin intermediul carora s-a realizat primul schimb electronic de mesaje.

Mai multe imagini aici.

Tragand linie, cred ca lucrurile incep sa devina destul de clare. Este evident ca termenul email este cel preferat astazi de catre cei mai multi participanti online si ca acesta se va impune in viitor.
Termenul e-mail incepe sa devina arhaic, fiind folosit din ce in ce mai rar.

Astazi se folosesc, in paralel, ambele forme. Ambele pot fi folosite la fel de bine, fara sa fie vreo problema.

In Internet regulile sunt stabilite, intr-o masura destul de mare, de specialistii IT, de cei care il intretin si de participantii online. Daca toti acestia cad de acord asupra unor aspecte atunci discutia s-a cam incheiat. "Resistance is futile" ca sa zic asa :)!

Cateva date interesante:
- in 2009 s-au trimis 247 miliarde de email-uri zilnic
- 81% (~200 miliarde) din email-urile trimise in 2009 au fost spam

O petitie pentru folosirea formei email

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Incalzirea globala - inselatorie de proportii globale (video)

Stiati ca iernile grele, zapada inalta de un metru, gerul care-ti taie respiratia sunt cauzate de incalzirea vremii??? Ce? Nu e logic? Stiu!

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Yepi - site jocuri online

Jocurile in browser reprezinta unul dintre motivele principale pentru care utilizatorii intra online.