04 mai 2010

Internet Explorer in declin

Browser-ul Internet Explorer pierde din ce in ce mai mult teren. Din iunie 2009 pana astazi caderea acestuia nu s-a oprit. Daca in iunie 2009 68.32% dintre useri foloseau browser-ul Internet Explorer, in aprilie 2010 procentul acestora a scazut la 59.95%.


Declinul constant al acestui browser are mai multe cauze: insecuritate, multitudinea de tweak-uri pe care userii nu le prea inteleg, blocaje, rularea greoaie a scripturilor JavaScript, incompatibilitati cu anumite site-uri. De parca toate aceste cauze nu ar fi fost de ajuns, acestora li s-a mai adaugat una.

In ianuarie 2010 Mozilla lansa Firefox 3.6, noua versiune a binecunoscutului browser. Tinand cont ca Firefox este principalul competitor al lui Internet Explorer, oricine s-ar fi gandit ca Microsoft va contraataca in vreun fel la un moment dat. A contraatacat, insa in stilul kamikaze, alegand sinuciderea! Diferenta este ca nu s-a napustit asupra dusmanului ci asupra siesi! In aceasta directie, Microsoft anunta ca Internet Explorer 9 nu va rula pe Windows XP, cel mai folosit sistem de operare din lume! O sinucidere mai rapida nici ca se putea!

Microsoft, in dorinta de a convinge userii sa renunte la Windows XP in favoarea Windows-ului 7, a decis ca Internet Explorer 9 nu va rula pe Windows XP. 
Ne-am putea imagina ca cineva ar fi atat de slab la minte incat sa treaca la Windows 7 doar pentru a putea naviga cu Internet Explorer 9? Chiar daca s-ar gasi cativa asemenea suferinzi, nu cred ca ar fi prea multi! Decizia ca Internet Explorer 9 sa nu ruleze si pe Windows XP m-a intrigat pentru ca nu este fair, nu tine cont de userii Microsoft Windows XP!

Microsoft si-a motivat decizia afirmand ca Internet Explorer 9 foloseste functii incluse in DirectX 10, varianta DirectX care nu este disponibila si pentru Windows XP! Oricum si-ar motiva Microsoft nefericita decizie, solutii existau daca exista deschidere! Nu dezvolt acum pentru ca nu este cazul, subiectul ar necesita o postare separata!

Odata cu decizia "no IE9 on XP" practic Internet Explorer a iesit din cursa, partea sa fiind impartita intre Mozilla Firefox si ceilalti competitori. Lucrul acesta chiar se intampla deja, dupa cum ne arata cifrele! Cum Windows 7 ocupa putin peste 10% din piata sistemelor de operare, Microsoft nu prea are la ce sa se astepte in viitor decat la o prabusire lenta a browser-ului sau! Sa nu uitam si ca Internet Explorer nu mai este integrat in Windows 7 asa ca nu exista nici o certitudine ca userii Windows 7 vor folosi neaparat acest browser.

De subliniat este si cresterea inregistrata de celelalte browser-e existente. Daca anul trecut Chrome ocupa numai 2.40% din piata browser-elor, in aprilie 2010 inregistra deja 6.73%. Google tace si face!

So, referitor la declinul constant al browser-ului Internet Explorer, ne putem gandi ca exista cel putin doua explicatii: ori Microsoft nu prea mai este interesat de IE, ori cei care au proiectat Windows Vista (un fel de cioclii ai sistemelor de operare) au preluat proiectul IE!

Cat despre cei care isi imagineaza ca se pot referi la Windows XP la timpul trecut, as dori sa le transmit ceva: "Dream on!".Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)