Treceți la conținutul principal

Internet Explorer in declin

Browser-ul Internet Explorer pierde din ce in ce mai mult teren. Din iunie 2009 pana astazi caderea acestuia nu s-a oprit. Daca in iunie 2009 68.32% dintre useri foloseau browser-ul Internet Explorer, in aprilie 2010 procentul acestora a scazut la 59.95%.


Declinul constant al acestui browser are mai multe cauze: insecuritate, multitudinea de tweak-uri pe care userii nu le prea inteleg, blocaje, rularea greoaie a scripturilor JavaScript, incompatibilitati cu anumite site-uri. De parca toate aceste cauze nu ar fi fost de ajuns, acestora li s-a mai adaugat una.

In ianuarie 2010 Mozilla lansa Firefox 3.6, noua versiune a binecunoscutului browser. Tinand cont ca Firefox este principalul competitor al lui Internet Explorer, oricine s-ar fi gandit ca Microsoft va contraataca in vreun fel la un moment dat. A contraatacat, insa in stilul kamikaze, alegand sinuciderea! Diferenta este ca nu s-a napustit asupra dusmanului ci asupra siesi! In aceasta directie, Microsoft anunta ca Internet Explorer 9 nu va rula pe Windows XP, cel mai folosit sistem de operare din lume! O sinucidere mai rapida nici ca se putea!

Microsoft, in dorinta de a convinge userii sa renunte la Windows XP in favoarea Windows-ului 7, a decis ca Internet Explorer 9 nu va rula pe Windows XP. 
Ne-am putea imagina ca cineva ar fi atat de slab la minte incat sa treaca la Windows 7 doar pentru a putea naviga cu Internet Explorer 9? Chiar daca s-ar gasi cativa asemenea suferinzi, nu cred ca ar fi prea multi! Decizia ca Internet Explorer 9 sa nu ruleze si pe Windows XP m-a intrigat pentru ca nu este fair, nu tine cont de userii Microsoft Windows XP!

Microsoft si-a motivat decizia afirmand ca Internet Explorer 9 foloseste functii incluse in DirectX 10, varianta DirectX care nu este disponibila si pentru Windows XP! Oricum si-ar motiva Microsoft nefericita decizie, solutii existau daca exista deschidere! Nu dezvolt acum pentru ca nu este cazul, subiectul ar necesita o postare separata!

Odata cu decizia "no IE9 on XP" practic Internet Explorer a iesit din cursa, partea sa fiind impartita intre Mozilla Firefox si ceilalti competitori. Lucrul acesta chiar se intampla deja, dupa cum ne arata cifrele! Cum Windows 7 ocupa putin peste 10% din piata sistemelor de operare, Microsoft nu prea are la ce sa se astepte in viitor decat la o prabusire lenta a browser-ului sau! Sa nu uitam si ca Internet Explorer nu mai este integrat in Windows 7 asa ca nu exista nici o certitudine ca userii Windows 7 vor folosi neaparat acest browser.

De subliniat este si cresterea inregistrata de celelalte browser-e existente. Daca anul trecut Chrome ocupa numai 2.40% din piata browser-elor, in aprilie 2010 inregistra deja 6.73%. Google tace si face!

So, referitor la declinul constant al browser-ului Internet Explorer, ne putem gandi ca exista cel putin doua explicatii: ori Microsoft nu prea mai este interesat de IE, ori cei care au proiectat Windows Vista (un fel de cioclii ai sistemelor de operare) au preluat proiectul IE!

Cat despre cei care isi imagineaza ca se pot referi la Windows XP la timpul trecut, as dori sa le transmit ceva: "Dream on!".

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Incalzirea globala - inselatorie de proportii globale (video)

Stiati ca iernile grele, zapada inalta de un metru, gerul care-ti taie respiratia sunt cauzate de incalzirea vremii??? Ce? Nu e logic? Stiu!

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Yepi - site jocuri online

Jocurile in browser reprezinta unul dintre motivele principale pentru care utilizatorii intra online.