13 mai 2010

iPad - un simplu gadget

Pe Computerworld a aparut un articol scris de Mike Elgan. Mike Elgan scrie bine in general. Pe Facebook am schimbat cateva vorbe acum vreun an cand l-am intrebat (pe el si pe inca cativa) cand crede ca vor disparea ziarele print. Raspunsul m-a dezamagit dar nu despre asta este vorba. Important este ca, in general, scrie bine si documentat. Am fost foarte surprins sa citesc articolul legat de iPad deoarece propaganda este usor vizibila, subtire. Autorul incearca sa ne convinga ca iPad-ul, tablita electronica, va inlocui netbook-urile, mini laptop-urile. Nu voi comenta prea mult articolul propagandistic pentru ca nu este cazul. De ce as comenta un articol publicitar?

Interesante mi s-au parut comment-urile. Citindu-le, te intrebi cati dintre comentatori nu lucreaza pentru Apple si cati dintre ei ar depasi vreodata 100 la un test IQ! Ultimii par de-a dreptul retardati, asa-zisele argumente prezentate de acestia fiind pentru copii de 14 ani.

Nu stiu daca stiti, insa, in general, produsele Apple sunt pline de costuri si restrictive. Apple seamana cu Microsoft in multe puncte, insa, in ultimii ani, Microsoft si-a mai schimbat comportamentul fata de user. A devenit mai deschis, a inceput sa ofere free-uri, a creat un spatiu virtual (Live) care ofera user-ului destule posibilitati. Apple a ramas la vechea mentalitate restrictiva, limitata, fiind pus numai pe luat.

PC-urile ofera maximum si sunt simplu de folosit insa trebuie sa ai o minima educatie IT. Cei mai multi ajung sa injure PC-ul din cauza propriilor neputinte. Nu PC-ul este de vina ca multi sunt limitati ci soarta. iTablita lucreaza intr-un mediu inchis, unde totul este mura in gura. Orice idiot se bucura, neintelegand limitele jucariei care-l excita.

Unul dintre comentatori se plangea ca trebuie sa astepte 2-5 minute pentru ca laptop-ul sa boot-eze. Damb! Daca dureaza 5 minute boot-ul unui laptop atunci ori trebuie sa-ti schimbi cotetul, ori esti incepator, ori esti nascut sa mori prost si n-are nimeni ce sa-ti faca. Mai exista si Hibernate si Standby dar ce sa stie un asemenea natang infocat? Foloseste fratioare un telefon, (eventual un iPhone, nu?) ca sa-ti citeste email-urile. Pe telefon poti asculta si muzica si poti si naviga online. Unei oi careia i se pare PC-ul prea complicat ii ajunge un telefon sau ceva asemanator. Poate ca PC-ul e mult prea mult pentru unii. Damb, damb, damb!

Cine incearca sa faca o comparatie intre o itablita si un PC este pe dinafara complet, habar nu are despre ce vorbeste si nici nu merita vreun comment. Autorii articolelor de pe Computerworld au interese puternice cand scriu asemenea articole. Acestia stiu bine ce fac! Vine vara, vine concediul, sunt rate de platit ...!

Articolul este util deoarece multi pot intelege mai usor cum functioneaza lucrurile online, cum isi fac propaganda desantata corporatiile si cum arata consumismul.

Chiar zilele trecute ma intrebam cat a platit Apple pentru ca online-ul sa fie invadat de stiri despre iPad. Habar n-am, dar se pare ca sunt multi bani in joc. In reader-ul meu, un titlu din cinci este legat de iPad. A inceput sa devina deranjant. Deja nu mai suport sa aud de tablita asta.

Oricum, cat de limitat trebuie sa fii ca sa nu poti intelege ca itablita nu este decat un simplu gadget?

Un link util pentru fanii tablitelor!Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)