06 mai 2010

Privacy in Facebook - schimbari

Azi am primit un email de la EFF care incearca sa atraga atentia asupra faptului ca Facebook, in urma unei noi viziuni, a decis ca activitatea online a userilor sai in cadrul retelei, sa poata deveni publica daca interesele o cer.

Bun, e urat, e naspa, insa cine poate pune vreo baza in activitatea de pe Facebook! Cine poate lua in serios o retea sociala atat de publica? Cine se poata gandi ca poate posta ceva intim in zona aceea atat de publica? Cine, in afara catorva naivi fara experienta online?

Facebook este o retea sociala care costa! Mai mult de 400 milioane de useri sunt inregistrati pe Facebook! Isi imagineaza cineva ca userii isi fac conturi, comunica intre ei si stocheaza sute de Giga de fisiere in eter? Nu! Pentru a intretine o asemenea retea-gigant ai nevoie de servere, hardware retelistica, profesionisti angajati si multe alte lucruri foarte costisitoare. Imi imaginez ca facturile lunare platite de Facebook reprezinta adevarate averi.

Pai de unde averile astea lunar? Probabil ca multi isi imagineaza ca Facebook este o retea sociala statala creata pentru ca oamenii muncii sa se poata relaxa, sa mai schimbe o vorba, o poza, o maslina! Sorry! Reteaua respectiva este a lui Mark Zuckerberg iar acesta nu este deloc omul care sa arunce cu banii! Pare un baiat dragut, simpatic, sociabil, tot timpul zambitor! O bomboana de baiat, nu? Nu! O fi zambaret si cum mai doriti insa cu portofelul le stie, capul ii sta numai acolo! La fel sta treaba si cu popularul Steve Jobs! Persoane foarte inteligente, calculate, rationale! Atat!

Si pe Computer Zone am mai postat cate ceva legat de Facebook (puteti cauta in blog). Repet si aici: nu exista intimitate reala intr-o retea sociala! Asta este prosteala pentru userii naivi! Nici un om cu o oarecare experienta online nu pune vreo baza pe intimitatea oferita de retele sociale!
Zuckerberg trebuie sa faca bani! In orice fel! Va fi de acord sa faca compromisuri pentru ca sa se imbogateasca si mai mult sau ca sa nu piarda reteaua? Fiti siguri! Multi ar face!

Pana una-alta EFF ofera un video si cateva link-uri utile prin intermediul carora puteti fi informati mai bine despre ce este vorba!

http://www.eff.org/deeplinks/2010/04/facebook-timeline
http://www.eff.org/deeplinks/2010/04/handy-facebook-english-translator
http://www.eff.org/deeplinks/2010/05/things-you-need-know-about-facebookSubscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)