26 august 2010

Noi carti electronice de identitate?

Bogdan Manolea scrie un articol interesant despre posibila aparitie a unor noi carti de identitate electronice. O afacere de 30 de milioane de euro.

In Romania s-au aruncat in vant multi bani pe sisteme informatice aproape inutile. S-a cumparat hardware scump, de firma, care s-a folosit doar pentru conectarea unor simple baze de date. Pentru genul asta  de sarcini simple putea fi folosit si un P3 cu 1 GB RAM. Dar de ce sa nu aruncam cu bani daca tot putem?

Datele personale stocate pe un suport electronic, indiferent care ar fi acesta, pot fi extrase de catre diversi prin diferite metode! Slabiciunile tehnologiei RFID-ului au fost demonstrate in nenumarate cazuri.
In articol se vorbeste despre o alta tehnologie: contactless, o versiune imbunatatita a RFID-ului. Datele tot pot fi citite cu un reader special, insa de la aproximativ 10 cm, nu de la cativa metri cat permitea RFID-ul!
Probleme de securitate sunt mai mici, insa nu dispar. Descarcati acest pdf (destul de vechi) pentru a intelege mai bine despre ce este vorba!
Pentru mai multe referitoare la vulnerabilitatea RFID cautati cu Google Chris Paget.

O problema sensibila ramane viata privata a individului. Prin folosirea acestor dispozitive electronice intimitatea persoanei poate avea mult de suferit. O mare parte a activitatii unei persoane poate fi monitorizata. Niciodata genul acesta de dispozitive electronice nu vor face casa buna cu respectarea vietii private.
Pentru mai multe cititi articolul sugerat mai sus.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)