Treceți la conținutul principal

Praf in sursa de alimentare a computerului

Recent, un client m-a sunat sa-mi spuna ca sistemul sau "face figuri". Despre ce era vorba: uneori sistemul parea ca este pornit, insa pe monitor nu aparea nimic. Sistemul functiona, insa aleatoriu. Intr-o saptamana reusise sa-l porneasca doar de vreo trei ori.
Era clar ca este o problema hardware. L-am intrebat de cati ani are sursa de alimentare. Mi-a raspuns ca de aproape trei ani.

In timpul asta sistemul suferise vreo trei upgrade-uri insa sursa de tensiune, fiind destul de puternica, nu fusese schimbata.

I-am spus sa vina cu sistemul sa ma uit putin la el. I-am desfacut sursa de alimentare si i-am curatat-o. Praful chiar se ingrosase, putea fi luat cu degetele. Condensatorii erau acoperiti integral, la fel ca si restul pieselor electronice. Dupa o curatare corecta, totala, am apasat butonul On. Sistemul a pornit imediat fara nicio problema. De atunci computerul n-a mai "facut figuri".
De fapt, placa video nu mai era alimentata suficient, de aceea pe monitor nu era afisat nimic. Procesorul si placa video sunt doua componente care au nevoie de mai mult curent pentru a putea functiona. Placile video performante pot "inghiti" sute de wati, mai ales in sarcina.

Daca va veti intalni vreodata cu acelasi simptom, verificati si sursa de alimentare. Daca stiti ca este veche, curatati-o de praf. Cele mai multe surse de alimentare au un capac prins in patru suruburi. Desfaceti-l si curatati interiorul sursei de alimentare. Este o operatie simpla care nu dureaza mai mult de douazeci de minute. Nu este nevoie sa desfaceti si prizele de alimentare.

Nota:
- Inainte de curatarea sursei de alimentare decuplati sistemul de la curent.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Chemtrails - darele mortii raspandite de avioane (video)

Foarte multi oameni au sesizat reteaua ciudata de dare pe cer, dare foarte lungi, lasate de avioane de mari dimensiuni. Aceste dare lungi care brazdeaza cerul sunt compuse din substante chimice pulverizate de avioane. Darele respective se numesc chemtrails sau, mai nou, darele mortii.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.

Top 10 cele mai bune voci feminine din muzica usoara romaneasca

In peisajul muzical romanesc exista interprete care pot fi incadrate in categoriile grea, mijlocie sau musca/plastic. In postarea de fata ma voi referi numai la categoria grea.
Cu totii stim cam despre cine-i vorba la categoria musca (sau plastic) :) - paiatele de doi lei, lipsite de orice talent muzical, paiate care incearca prin orice metode (bani, chiloti, interventii ...) sa penetreze in lumea muzicala.