29 august 2010

Praf in sursa de alimentare a computerului

Recent, un client m-a sunat sa-mi spuna ca sistemul sau "face figuri". Despre ce era vorba: uneori sistemul parea ca este pornit, insa pe monitor nu aparea nimic. Sistemul functiona, insa aleatoriu. Intr-o saptamana reusise sa-l porneasca doar de vreo trei ori.
Era clar ca este o problema hardware. L-am intrebat de cati ani are sursa de alimentare. Mi-a raspuns ca de aproape trei ani.

In timpul asta sistemul suferise vreo trei upgrade-uri insa sursa de tensiune, fiind destul de puternica, nu fusese schimbata.

I-am spus sa vina cu sistemul sa ma uit putin la el. I-am desfacut sursa de alimentare si i-am curatat-o. Praful chiar se ingrosase, putea fi luat cu degetele. Condensatorii erau acoperiti integral, la fel ca si restul pieselor electronice. Dupa o curatare corecta, totala, am apasat butonul On. Sistemul a pornit imediat fara nicio problema. De atunci computerul n-a mai "facut figuri".
De fapt, placa video nu mai era alimentata suficient, de aceea pe monitor nu era afisat nimic. Procesorul si placa video sunt doua componente care au nevoie de mai mult curent pentru a putea functiona. Placile video performante pot "inghiti" sute de wati, mai ales in sarcina.

Daca va veti intalni vreodata cu acelasi simptom, verificati si sursa de alimentare. Daca stiti ca este veche, curatati-o de praf. Cele mai multe surse de alimentare au un capac prins in patru suruburi. Desfaceti-l si curatati interiorul sursei de alimentare. Este o operatie simpla care nu dureaza mai mult de douazeci de minute. Nu este nevoie sa desfaceti si prizele de alimentare.

Nota:
- Inainte de curatarea sursei de alimentare decuplati sistemul de la curent.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)