Treceți la conținutul principal

Un site interesant


Rar gasesti in online-ul romanesc site-uri care merita prezentate. Dintr-o intamplare am dat peste un site foarte interesant: http://www.republicaploiesti.net. Site-ul prezinta evolutia istorica a orasului Ploiesti, accentul fiind pus pe imobilele istorice ale orasului.

Am fost placut surprins de modul in care sunt create articolele. Articolele sunt bine documentate si insotite de un suport foto substantial.

Am "picat" aiurea pe site-ul respectiv. Nu-mi aduc aminte exact cum. Am inceput, plictisit, sa vizitez cate o pagina. Incet-incet site-ul m-a "prins". Nu stiu cand au trecut aproape trei ore. Am putut sa descopar cum arata Ploiestiul in trecut. Cat de pitoresc, cat de placut. Priveam cladirile din fotografii si nu-mi venea sa cred ca este vorba de Ploiesti.
Apoi am inteles cum, cand, si de ce au aparut cladirile construite de comunisti, cladiri care au schimbat (mutilat) centrul orasului definitiv. Comunistii se laudau ca schimba vechiul cu noul. Da, un Ferrari a fost inlocuit cu un Trabant nou. Inteligenta miscare!

Spre exemplu, s-a demolat a fost demolat Palatul Bailor ca sa se construiasca un bloc anost.

http://www.flickr.com/photos/lucianv/4527708011/
http://www.flickr.com/photos/lucianv/4528340698/

Mai multe despre Palatul Bailor aici.

Pe site sunt prezentate cladiri vechi, importante, care au insemnat ceva in viata orasului si care acum se prabusesc fara ca nimeni sa mai faca ceva.

Orasele occidentale sunt pline de artere vechi, istorice, care dau o nota aparte. Se pare ca nici Ploiestiul, la fel ca multe alte orase din Romania, nu-si va putea pastra cele cateva cladiri istorice, reprezentative, care au scapat de buldozerele comunistilor. Probabil ca vor fi lasate sa cada intentionat datorita diverselor interese imobiliare. Pacat! Ce va fi construit in loc? Stim cu totii foarte bine: cladiri noi care nu vor insemna nimic pentru imaginea orasului.
Pentru Palatul Culturii si Tribunal nu sunt niciodata fonduri, acestea sunt intr-o vesnica reparatie (carpire). Apreciem civilizatia occidentala insa nu vrem sa renuntam la mentalitatea estica. Asa functionam de zeci de ani. Asta este!

Doua cladiri care ies in evidenta si care au schimonosit fata orasului sunt Palatului Administrativ (Casa Alba) si hotelul Prahova! Probabil ca Palatul Administrativ a fost adus direct de la rusi iar hotelul Prahova pare ca are 150-200 de ani! Habar n-am de ce Palatului Administrativ i s-a mai spus si Casa Alba caci cele cladiri n-au nimic in comun dpv. arhitectural. Apoi care palat? Asa arata un palat? Este o simpla cladire administrativa fara nici un element arhitectural specific unui palat! Dar ce conteaza ...!

Cat despre cartierele de blocuri gri, comuniste, muncitoresti, ce sa mai vorbim? Sunt arhicunoscute, specifice fostului bloc estic comunist!

Orasul Ploiesti, din punct de vedere arhitectural, nu prea mai are nimic de spus. Un oras prafuit, gri, anonim, fara nicio trasatura specifica. Centrul orasului este modest, mic ca suprafata si lipsit de culoare. Mergand pe jos, poti strabate centrul orasului in cinci-zece minute (Catedrala-Posta). Deprimant!
In centru mai exista, din fericire, Palatul Culturii, hotelul Central si banca Creditul Prahovei.
Din pacate, in acelasi perimetru exista si complexul comercial Winmarkt (Omnia), Galeriile Comerciale, blocurile Mercur si Unirea (doua hidosenii fara nicio noima) si Palatul Administrativ.

Dar mai bine vizitati site-ul! Veti intelege mai bine ce s-a intamplat cu cladirile istorice ale Ploiestiului in ultimii 50 de ani.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Yepi - site jocuri online

Jocurile in browser reprezinta unul dintre motivele principale pentru care utilizatorii intra online.

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.