03 august 2010

Un site interesant


Rar gasesti in online-ul romanesc site-uri care merita prezentate. Dintr-o intamplare am dat peste un site foarte interesant: http://www.republicaploiesti.net. Site-ul prezinta evolutia istorica a orasului Ploiesti, accentul fiind pus pe imobilele istorice ale orasului.

Am fost placut surprins de modul in care sunt create articolele. Articolele sunt bine documentate si insotite de un suport foto substantial.

Am "picat" aiurea pe site-ul respectiv. Nu-mi aduc aminte exact cum. Am inceput, plictisit, sa vizitez cate o pagina. Incet-incet site-ul m-a "prins". Nu stiu cand au trecut aproape trei ore. Am putut sa descopar cum arata Ploiestiul in trecut. Cat de pitoresc, cat de placut. Priveam cladirile din fotografii si nu-mi venea sa cred ca este vorba de Ploiesti.
Apoi am inteles cum, cand, si de ce au aparut cladirile construite de comunisti, cladiri care au schimbat (mutilat) centrul orasului definitiv. Comunistii se laudau ca schimba vechiul cu noul. Da, un Ferrari a fost inlocuit cu un Trabant nou. Inteligenta miscare!

Spre exemplu, s-a demolat a fost demolat Palatul Bailor ca sa se construiasca un bloc anost.

http://www.flickr.com/photos/lucianv/4527708011/
http://www.flickr.com/photos/lucianv/4528340698/

Mai multe despre Palatul Bailor aici.

Pe site sunt prezentate cladiri vechi, importante, care au insemnat ceva in viata orasului si care acum se prabusesc fara ca nimeni sa mai faca ceva.

Orasele occidentale sunt pline de artere vechi, istorice, care dau o nota aparte. Se pare ca nici Ploiestiul, la fel ca multe alte orase din Romania, nu-si va putea pastra cele cateva cladiri istorice, reprezentative, care au scapat de buldozerele comunistilor. Probabil ca vor fi lasate sa cada intentionat datorita diverselor interese imobiliare. Pacat! Ce va fi construit in loc? Stim cu totii foarte bine: cladiri noi care nu vor insemna nimic pentru imaginea orasului.
Pentru Palatul Culturii si Tribunal nu sunt niciodata fonduri, acestea sunt intr-o vesnica reparatie (carpire). Apreciem civilizatia occidentala insa nu vrem sa renuntam la mentalitatea estica. Asa functionam de zeci de ani. Asta este!

Doua cladiri care ies in evidenta si care au schimonosit fata orasului sunt Palatului Administrativ (Casa Alba) si hotelul Prahova! Probabil ca Palatul Administrativ a fost adus direct de la rusi iar hotelul Prahova pare ca are 150-200 de ani! Habar n-am de ce Palatului Administrativ i s-a mai spus si Casa Alba caci cele cladiri n-au nimic in comun dpv. arhitectural. Apoi care palat? Asa arata un palat? Este o simpla cladire administrativa fara nici un element arhitectural specific unui palat! Dar ce conteaza ...!

Cat despre cartierele de blocuri gri, comuniste, muncitoresti, ce sa mai vorbim? Sunt arhicunoscute, specifice fostului bloc estic comunist!

Orasul Ploiesti, din punct de vedere arhitectural, nu prea mai are nimic de spus. Un oras prafuit, gri, anonim, fara nicio trasatura specifica. Centrul orasului este modest, mic ca suprafata si lipsit de culoare. Mergand pe jos, poti strabate centrul orasului in cinci-zece minute (Catedrala-Posta). Deprimant!
In centru mai exista, din fericire, Palatul Culturii, hotelul Central si banca Creditul Prahovei.
Din pacate, in acelasi perimetru exista si complexul comercial Winmarkt (Omnia), Galeriile Comerciale, blocurile Mercur si Unirea (doua hidosenii fara nicio noima) si Palatul Administrativ.

Dar mai bine vizitati site-ul! Veti intelege mai bine ce s-a intamplat cu cladirile istorice ale Ploiestiului in ultimii 50 de ani.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)