Treceți la conținutul principal

Antivirusi falsi

Aproape in fiecare zi apar articole in care sunt prezentati noi falsi antivirusi sau falsi spyware.
Falsii antivirusi exista de ani buni insa in ultimul timp au inceput sa se inmulteasca ingrijorator. Ultimii antivirusi falsi au interfata profesionala, sunt programe lucrate cu atentie pentru a pacali cu usurinta. Interfata acestora este asemanatoare programelor antivirus reale. Nu este de mirare ca utilizatorul incepator poate cadea usor in plasa acestor indivizi.

Utilizatorul intra in panica cand observa falsele atentionari. Programul il instiinteaza ca sistemul este infestat nu cu unul sau cu doi virusi, ci chiar cu zeci. De multe ori, asa-zisul antivirus nu verifica, de fapt, nimic! Aceleasi mesaje prestabilite care au rolul de a panica utilizatorul pot aparea pe orice computer. Dupa crearea panicii utilizatorul este sfatuieste sa cumpere imediat varianta full a programului pentru a scapa de virusi. Sfatul este insotit de indemnuri de genul: imediat, urgent, acum! Utilizatorul panicat poate face greseala sa urmeze sfatul. In cazul acesta nu numai ca va plati ceva absolut inutil insa risca chiar si sa se trezeasca cu cardul golit.

Cum are loc infestarea?
Prin activarea unor link-uri care pot fi transmise prin:
- popup-uri
- spam (mesaje straine trimise prin email)
- site-uri pentru adulti, warez sau download
- torrent
- retele de socializare gen Twitter, Facebook
- forumuri
- screensaver-e

De multe ori, creatorii nici nu se mai chinuie sa mai construiasca un program nou ci folosesc unul mai vechi schimbandu-i doar numele, eventual si imaginile folosite in cadrul programului. Astazi exista sute de asemenea antivirusi falsi.

Cu toate ca de multe ori falsii antivirusi sunt prezentati ca fiind troieni, acestia nu distrug neaparat datele utilizatorului. Interesul nu este sa distruga ci sa se propage si sa castige bani. Asta-i si motivul pentru care computerul infestat cu un fals antivirus continua sa functioneze, chiar si online. Va aparea intotdeauna in Startup, de cate ori veti "intra" in Windows.
Programul poate genera, in afara mesajelor, si pagini web false care sa indemne la cumpararea produsului daunator. Falsul antivirus poate bloca si accesul la site-urile legimite specializate in securitate. Mai nou, aceste programe incearca chiar sa si dezinstaleze programele de securitate instalate.

Antivirusii falsi sunt programe relativ usor de creat, partea grea fiind distributia si incasarea banilor.

Zeci de milioane de computere sunt infectate anual. Atacul acestor programe daunatoare a devenit atat de agresiv si de masiv incat pana si FBI a inceput sa se implice in lupta contra acestora.

De regula, prin aceste programe daunatoare, creatorii (cybercriminals) reusesc sa castige sute de mii sau chiar milioane de dolari. Pretul unui asemenea program daunator variaza intre 20 si 100 de dolari, in functie si de zona in care locuieste victima (userul).

Sfaturi:
- Folositi Google pentru a cauta produsul respectiv
- Nu dati email-ul personal oricui
- Nu instalati antivirusi sau antispyware necunoscuti
- Descarcati antivirusi numai de pe site-urile specializate, cunoscute (AVG, Microsoft, Symantec, Avira, Avast, Nod, Bitdefender, McAfee...)
Lista antivirusi (1, 2), antispyware
- Actualizati antivirusul des, chiar zilnic.
- Configurati sistemul in asa fel incat sa puteti vedea folderele si fisierele ascunse si extensiile fisierelor

Antivirusii falsi mai pot fi cautati pe Internet prin urmatoarele cuvinte-cheie: scareware; rogueware; rogue security software; malware; fake antivirus.

Dezinstalari antivirusi falsi

Resurse Microsoft
http://www.microsoft.com/security/default.aspx
http://www.microsoft.com/security/antivirus/rogue.aspx
http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.aspx
http://www.microsoft.com/security_essentials/default.aspx
http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/defender/default.mspx

Lista antivirusi falsi
http://en.wikipedia.org/wiki/Rogue_security_software
http://antivirus.about.com/od/roguescanners/Scanners_to_Avoid.htm

Puteti retine aceasta pagina in Favorites/Bookmarks (Ctrl+D) sau va puteti abona la blog pentru a primi articolele in email!

Postări populare de pe acest blog

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.

Televiziunile din Romania si adevarul despre prigoana crestinilor din Egipt (foto/video)

Ati vazut cumva pe vreun canal tv romanesc prigoana cumplita la care sunt expusi crestinii din Egipt? Ati vazut cumva cum sunt arse bisericile crestine din Egipt si cum sunt omorati crestini nevinovati? Ati vazut vreo stire pe vreun canal tv romanesc din care sa reiasa ca autorii masacrelor din Egipt sunt teroristii din Fratia Musulmana, organizatie sprijinita de Bruxelles si Washington? Nu cred!