06 septembrie 2010

Antivirusi falsi

Aproape in fiecare zi apar articole in care sunt prezentati noi falsi antivirusi sau falsi spyware.
Falsii antivirusi exista de ani buni insa in ultimul timp au inceput sa se inmulteasca ingrijorator. Ultimii antivirusi falsi au interfata profesionala, sunt programe lucrate cu atentie pentru a pacali cu usurinta. Interfata acestora este asemanatoare programelor antivirus reale. Nu este de mirare ca utilizatorul incepator poate cadea usor in plasa acestor indivizi.

Utilizatorul intra in panica cand observa falsele atentionari. Programul il instiinteaza ca sistemul este infestat nu cu unul sau cu doi virusi, ci chiar cu zeci. De multe ori, asa-zisul antivirus nu verifica, de fapt, nimic! Aceleasi mesaje prestabilite care au rolul de a panica utilizatorul pot aparea pe orice computer. Dupa crearea panicii utilizatorul este sfatuieste sa cumpere imediat varianta full a programului pentru a scapa de virusi. Sfatul este insotit de indemnuri de genul: imediat, urgent, acum! Utilizatorul panicat poate face greseala sa urmeze sfatul. In cazul acesta nu numai ca va plati ceva absolut inutil insa risca chiar si sa se trezeasca cu cardul golit.

Cum are loc infestarea?
Prin activarea unor link-uri care pot fi transmise prin:
- popup-uri
- spam (mesaje straine trimise prin email)
- site-uri pentru adulti, warez sau download
- torrent
- retele de socializare gen Twitter, Facebook
- forumuri
- screensaver-e

De multe ori, creatorii nici nu se mai chinuie sa mai construiasca un program nou ci folosesc unul mai vechi schimbandu-i doar numele, eventual si imaginile folosite in cadrul programului. Astazi exista sute de asemenea antivirusi falsi.

Cu toate ca de multe ori falsii antivirusi sunt prezentati ca fiind troieni, acestia nu distrug neaparat datele utilizatorului. Interesul nu este sa distruga ci sa se propage si sa castige bani. Asta-i si motivul pentru care computerul infestat cu un fals antivirus continua sa functioneze, chiar si online. Va aparea intotdeauna in Startup, de cate ori veti "intra" in Windows.
Programul poate genera, in afara mesajelor, si pagini web false care sa indemne la cumpararea produsului daunator. Falsul antivirus poate bloca si accesul la site-urile legimite specializate in securitate. Mai nou, aceste programe incearca chiar sa si dezinstaleze programele de securitate instalate.

Antivirusii falsi sunt programe relativ usor de creat, partea grea fiind distributia si incasarea banilor.

Zeci de milioane de computere sunt infectate anual. Atacul acestor programe daunatoare a devenit atat de agresiv si de masiv incat pana si FBI a inceput sa se implice in lupta contra acestora.

De regula, prin aceste programe daunatoare, creatorii (cybercriminals) reusesc sa castige sute de mii sau chiar milioane de dolari. Pretul unui asemenea program daunator variaza intre 20 si 100 de dolari, in functie si de zona in care locuieste victima (userul).

Sfaturi:
- Folositi Google pentru a cauta produsul respectiv
- Nu dati email-ul personal oricui
- Nu instalati antivirusi sau antispyware necunoscuti
- Descarcati antivirusi numai de pe site-urile specializate, cunoscute (AVG, Microsoft, Symantec, Avira, Avast, Nod, Bitdefender, McAfee...)
Lista antivirusi (1, 2), antispyware
- Actualizati antivirusul des, chiar zilnic.
- Configurati sistemul in asa fel incat sa puteti vedea folderele si fisierele ascunse si extensiile fisierelor

Antivirusii falsi mai pot fi cautati pe Internet prin urmatoarele cuvinte-cheie: scareware; rogueware; rogue security software; malware; fake antivirus.

Dezinstalari antivirusi falsi

Resurse Microsoft
http://www.microsoft.com/security/default.aspx
http://www.microsoft.com/security/antivirus/rogue.aspx
http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.aspx
http://www.microsoft.com/security_essentials/default.aspx
http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/defender/default.mspx

Lista antivirusi falsi
http://en.wikipedia.org/wiki/Rogue_security_software
http://antivirus.about.com/od/roguescanners/Scanners_to_Avoid.htm

Puteti retine aceasta pagina in Favorites/Bookmarks (Ctrl+D) sau va puteti abona la blog pentru a primi articolele in email!Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)