19 octombrie 2010

Robotul dansator

Am stat sa ma gandesc daca merita sa prezint video clip-ul asta sau nu. E vorba despre un robot umanoid care danseaza. Robotul nu reprezinta vreo noutate ci este o versiune imbunatatita a lui HRP-4C.

Pentru expresiile faciale s-a folosit soft-ul Vocawatcher iar pentru sintetizarea notelor s-a folosit VocalListener.

Partea de sunet nu ma prea intereseaza deoarece, chiar daca pune anumite probleme, este cel mai usor de rezolvat. Problema mare o reprezinta, in continuare, mobilitatea. Din pacate, prea multe progrese serioase n-am vazut. Cred ca prezenta dansatoarelor din spate a fost o alegere proasta. Bunaciunile naturale :) se misca si arata prea bine in comparatie cu robotelul aproape static. Robotul este si disproportionat, lungimea mainilor fiind infinita. Miscarile acestuia sunt departe de a fi naturale.
Din pacate, asta-i nivelul de dezvoltare al omenirii la inceputul secolului XXI. Deprimant!

Prin anii '70 se vorbea despre colonizarea Lunii in anul 2000 iar noi ne deplasam si astazi prin spatiu tot cu buteliile dupa noi!
Suntem destul de ramasi in urma la capitolul tehnologie! In ritmul asta o sa mai treaca vreo cincizeci de ani pana vom putea vedea (care mai apuca ...) un robot umanoid care sa se poata misca cat mai natural si care sa poata indeplini sarcini complexe. Ce destinatii vor avea atunci femeile robot? Intrebare incuietoare :)!
Pana atunci urmariti video clip-ul ca sa vedeti nivelul la care ne aflam astazi.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)