15 ianuarie 2011

Ce browser folosesc?

Intrebarea din titlu este pusa frecvent asa ca un mic post pe tema ar putea fi util unor utilizatori.

Browserul (sau web browser) este aplicatia care poate afisa resurse specifice Internet-ului, aplicatia prin care utilizatorii pot naviga pe Internet. Mai simplist de atat nu se poate defini browser-ul.
Internet Explorer 6.0 se instaleaza odata cu Windows XP. Nu exista nicio optiune prin care utilizatorul sa poata renunta la instalarea browser-ului Microsoft. Aceasta este si explicatia pentru care Internet Explorer a fost in topul browser-elor ani de zile.

Intre timp Microsoft a fost obligat de catre Comisia Europeana sa lase utilizatorilor dreptul de a alege browser-ul dorit asa ca Internet Explorer si-a inceput declinul. Microsoft nu prea a inteles situatia in care se afla browser-ul sau si a mai facut o greseala neoferind Internet Explorer 9.0 si utilizatorilor Windows XP. Ciudata decizie!
Fapt este ca cele doua actiuni au avut drept consecinta sfarsitul hegemoniei Internet Explorer, un browser cu multe probleme vanat continuu de hackeri.

Exemple de browser: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera, Safari. Gasiti aici o lista completa.

Daca nu stiti cum sa aflati ce browser folositi puteti folosi cateva site-uri online care va pot oferi aceasta informatie:
http://www.whatbrowser.org/en/browser/
http://www.thismachine.info/
http://supportdetails.com/

Conform video clip-ului de mai jos numai 8 % dintre intervievati stiau ce este un browser.
Eu folosesc Mozilla Firefox de ani buni. Un browser stabil, sigur si usor de folosit.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)