Treceți la conținutul principal

Casa Sfintei Fecioare Maria

In toata partea vestica a Turciei exista insemnate obiective crestine descrise in Biblie.
Aici se afla si ruinele celor sapte Biserici despre care se vorbeste in Apocalipsa (capitolele 2-3): Efes, Smirna, Pergam, Thiatira, Sardes, Filadelfia si Laodiceea.

In aceeasi zona se mai afla si insula Patmos, un alt loc despre care se vorbeste în Apocalipsa (capitolul 1). Pe aceasta insula, Domnul Iisus Hristos i s-a aratat Apostolului Ioan.


Casa in care Sfanta Fecioara Maria a trait si a murit se afla pe muntele Koressos (BulbulDagi – Muntele Privighetorii). In apropiere se mai afla si orasul antic Efes (Ephesus) si Biserica Sfantului Ioan (in Selcuk).


Amfiteatrul din Efes
Biblioteca din Efes

Pentru ca toata lumea sa poata inţelege cum a ajuns Sfanta Fecioara Maria din Ierusalim in zona orasului Efes este util sa ne amintim ca Domnul Iisus Hristos, rastignit fiind pe cruce, i-a cerut Apostolului Ioan sa aiba grija de mama Sa.
26. Deci Iisus, vazand pe mama Sa si pe ucenicul pe care il iubea stand alaturi, a zis mamei Sale: "Femeie, iata fiul tau!"
27. Apoi a zis ucenicului: "Iata mama ta!". Si din ceasul acela, ucenicul a luat-o la sine.
(Ioan 19, 26–27)

Din cauza persecutiile evreilor, Apostolul Ioan paraseste Ierusalimul luand-o cu el si pe Sfanta Fecioara. Ajunge in zona asiatica a Turciei, in orasul biblic Efes. Pentru a o proteja, Apostolul Ioan ii amenajeaza Sfintei Fecioare un locas pe un munte din apropierea orasului.
Apostolul Ioan va ramane in Efes pentru a propovadui crestinismul, fiind numit si Apostolul Asiei.


Descoperirea casei

Casa a fost descoperita in urma unei viziuni avuta de Anna Katherina Emmerich, o calugarita catolica germana care a trait in secolul XVIII (1774-1820). Aceasta a relatat ca locul in care se afla casa este pe un munte din apropierea orasului Efes. Anna Katherina Emmerich a murit pe 9 februarie 1824 si a fost sanctificata pe 3 octombrie 2004 de Papa Ioan Paul al II-lea.
In 1852, la Munchen, poetul german Clemens Brentano publica cartea "Viata Sfintei Fecioare Maria" in care descrie si viziunea avuta de Anna Katherina Emmerich, viziune legata de locul in care s-ar afla casa Sfintei Fecioare Maria.
Timp de aproape sase ani, Brentano a stat langa Anna Katherina Emmerich pentru a nota viziunile si revelatiile acesteia.

Pe 18 octombrie 1881, clericul francez Abbé Julien Gouyet, dupa ce citeste cartea scrisa de Brentano, se hotaraste sa plece la Efes pentru a gasi locul in care s-ar afla casa Sfintei Fecioare. Reuseste sa gaseasca casa si intocmeste un raport pe care-l trimite la Paris si Roma. Din pacate, Gouyet nu primeste niciun raspuns.

Dupa 10 ani, preotul H. Jung decide sa organizeze o a doua cautare a casei. Pe 27 iunie 1891, acesta pleaca in cautarea locasului impreuna cu preotul Eugene Poluin (fost director al Colegiului Francez din Smirna) si cu alti doi functionari catolici.

Anna Katherina Emmerich afirmase ca, din locul in care se afla casa, se puteau vedea orasul Efes si marea iar in apropierea locului exista un izvor de apa sfant.


Pe 29 iunie, Jung si oamenii sai intalnesc un grup de tarani carora le cere apa. Taranii ii indruma spre o fantana cu apa sfanta aflata nu foarte departe. Dupa ce isi astampara setea, grupul condus de Jung se opreste pentru a se odihni. Privind in jur, acestia zaresc un mic locas de cult in ruina, cu acoperisul cazut; in altar se afla o statuie a Sfintei Fecioare care avea mainile rupte. Dandu-si seama ca au gasit casa Sfintei Fecioare, acestia se intorc la Izmir (Smirna) pentru a anunta reusita.

Arheologii care au studiat cladirea au constatat ca mare parte a acesteia provine din secolele VI - VII iar fundatia din secolul I, perioada de timp care coincide cu cea in care a trait Sfanta Fecioara Maria.


Casa Sfintei Fecioare Maria

Casa izolata, construita din piatra, se afla pe munte, in mijlocul unei paduri de pini. Odata ajuns langa casa, te surprinde intr-un mod placut linistea, in pofida numarului mare de turişti.

La intrarea in casa nu se poate filma/fotografia. Toata zona este pazita discret de agentii serviciilor turcesti de securitate.

Odata intrat in casa, se traverseaza un mic hol pentru a ajunge in camera principala care fusese candva dormitorul. In aceasta camera se poate vedea altarul pe care se afla o statuie a Sfintei Fecioare, flori proaspete, cateva icoane si cateva daruri, printre care si cele oferite de cei trei papi care au vizitat locasul.

Iesirea se face prin dreapta altarului, printr-un alt mic hol. La iesire se revine in curtea principala; imediat in stanga se afla o alta icoana pentru rugaciune si locuri speciale in care pot fi aprinse lumanari.
În continuarea traseului, se coboara cateva trepte in spirala pentru a ajunge pe o alee lunga din piatra. Pe partea dreapta a aleii se afla trei izvoare din care se poate lua apa si zidul in care credinciosii pot pune biletele de rugaciune (asemanator Zidului Plangerii din Ierusalim).
Cele trei izvoare cu apa sfanta
Zidul in care se pun biletele cu rugaciuni
La capatul aleii, in partea dreapta, se afla un vechi bazin pentru apa, astazi dezafectat

Mii de turişti din intreaga lume, crestini si musulmani, viziteaza casa Sfintei Fecioare Maria pentru a se ruga si a bea apa din izvorul sfant care izvoraste din apropierea casei.

In fiecare an, pe 15 august, se organizeaza un serviciu religios prin care se comemoreaza Adormirea Maicii Domnului.

Localnicii sunt comunicativi si obisnuiti cu turistii. Nu exista transport public in zona asa ca veti avea nevoie de masina personala sau de un taxi.
Puteti ajunge la casa Sfintei Fecioare Maria plecand din Kusadasi (aprox. 27 km) sau din Selcuk (9 km).
Din orasul antic Efes pana la casa veti avea de urcat aprox. 5.5 km.
Soselele sunt destul de bune iar multe dintre indicatoare sunt scrise si in limba engleza.

Datorita faptului ca in zona Kusadasi exista atat de multe obiective turistice ideal ar fi sa va deplasati cu masina personala. Excursii nu se organizeaza oriunde si oricand. Cu masina personala va veti putea gestiona timpul asa cum doriti, nu veti depinde de nimeni. Subliniez aceste aspecte deoarece excursiile organizate au timpi exacti de sosire/plecare.
Daca doriti sa fotografiati/filmati obiectivele este indicat sa ocoliti grupurile organizate.

Pentru crestini regiunea are o importanta deosebita datorita numeroaselor obiective biblice. In regiune mai exista si obiective istorice, orasul Kusadasi, statiunile de la malul mării si, bineinteles, marea.

Un articol despre Kusadasi puteti citi aici.

Imagini 3D au fost create cu Google Earth
Credit imagine Anna Katherina Emmerich

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Incalzirea globala - inselatorie de proportii globale (video)

Stiati ca iernile grele, zapada inalta de un metru, gerul care-ti taie respiratia sunt cauzate de incalzirea vremii??? Ce? Nu e logic? Stiu!

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Yepi - site jocuri online

Jocurile in browser reprezinta unul dintre motivele principale pentru care utilizatorii intra online.