02 martie 2011

Mita la angajare

Nu mai este niciun secret pentru nimeni ca, pentru a gasi un job bun ai la dispozitie cateva solutii:
- ori apelezi la rude apropiate bine plasate in piata muncii
- ori apelezi la cunostinte pentru a-ti face intrarea unde trebuie pentru a putea da daru'.
- ori, daca esti o tipa bine, iti pui harnasamentul potrivit (ceva sumar) si-ti faci treaba cat poti de bine :).

Am scris postul asta deoarece am citit un articol pe realitatea.net care spunne ca 10% din angatii bugetari au dat spaga la angajare. Articolul nu prea are relevanta deoarece nu se refera la domeniile cautate de pe piata muncii. Cine ar da vreo mare spaga ca sa ajunga paznic, asistenta medicala sau profesor? Stiu bine cum sta treaba in invatamant deoarece nevasta-mea este profesoara.

Test:
- incercati sa va angajati in vreo institutie care se ocupa de utilitati: apa, energie, gaze.
- daca ati trecut primul test incercati si Petrom, banci sau RAR.

La banci am intalnit cel mai dezvoltat sistem de nepotism: mame, fiice, nepoate, surori, verisoare, cumnate, amante, sotii, matusi ...

La Petrom nu cunosc decat din auzite cate ceva insa banuiesc ca este aceeasi situatie. Din intamplare am putut observa cohortele de femei care ieseau la ora trei din Petrom. Spun cohorte deoarece acele cateva sute de tropaitoare erau sa ma dea jos, sa ma calce in picioare. Din aurul pe care-l purta multimea respectiva puteai construi o masina.
Dar nu-i nimic, in cativa ani automatizarea va rezolva si problema acestor armate de angajate.

La RAR sunt putini si ... era sa spun buni, dar ma abtin, nu-i cazul. Despre RAR sunt atat de multe lucruri de spus incat as avea nevoie de un post special creat.

Piata muncii din Ro este praf - angajarile care se mai fac (la vedere) sunt in domenii dezavantajoase, unde nu s-ar duce nimeni. Cele mai multe joburi oferite pe la diverse targuri sau prin anunturi cer sa fii sclav pe boabe de porumb. Nu-i de mirare ca oamenii prefera sa plece in Spania sau Italia.

Chiar asa: vi s-a cerut mita la angajare?Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)