Treceți la conținutul principal

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Avionul a fost construit pentru a transporta naveta spatiala Buran. Primul zbor al acestuia a avut loc la data de 21 decembrie 1988; in iunie 1989 acesta a aterizat langa Paris, pe aerodromul Le Bourget.

Avionul-vedeta a fost revopsit in 2009 in culorile steagului ucrainean (albastru-galben).

(credit foto)

Inginerii sovietici au proiectat colosul plecand de la avionul An-124 "Ruslan", un alt avion sovietic masiv. Pana si motoarele avionului Antonov 225 sunt aceleasi ca ale avionului An-124; Mriya are 6 motoare, cu doua mai multe decat An-124.

Ca avion de pasageri, Antonov 225 ar fi putut transporta 1500 de pasageri pe trei etaje. Ideea de a transforma An-225 intr-un avion de pasageri a fost abandonata imediat dupa ce-au fost efectuate calculele legate de consumul de combustibil. Din cauza greutatii, zborurile efectuate de Mriya sunt scumpe - acest colos este folosit, indeosebi, de organizatii sau institutii guvernamentale.
Pentru a nu mai mari greutatea avionului s-a renuntat la usa care permitea incarcarea avionului prin partea din spate; incarcarea avionului se face numai prin partea din fata, prin ridicarea "nasului".

Cateva date tehnice:
Lungime=84m
Latime=88.4m (anvergura aripi)
Inaltime=18.1m
Greutate=640t
Poate zbura cu viteza de 850 km/h si poate urca pana la altitudinea de 11000 m.

Antonov 225 poate transporta 5 tancuri, fuzelajul complet al unui Boieng 737 sau 8 autobuze supraetajate. Sistemul de aterizare este compus din 32 de roti.

Greutatea maxima transportata=250t
Avionul poate zbura 11500 de km cu o incarcatura de 100 de tone.

An-255 este cel mai mare avion din lume. In noiembrie 2004, FAI a inscris An-225 in Guinness Book of Records pentru cele 240 recorduri ale sale.

Astazi exista un singur exemplar care este inregistrat sub codul UR-82060.

Constructia celui de-al doilea exemplar (scop militar) a inceput in 1980 insa, din lipsa de fonduri, a fost stopata in 1994.

(credit foto)

Se pare ca, pana la urma, constructia celui de-al doilea avion An-225 Mriya va putea fi finalizata in trei ani daca Antonov Airlines va putea gasi 300 de milioane de dolari.

Se mai vorbeste si de un alt proiect ambitios: realizarea unui hibrid format din An-124 si An-225 numit "An-124-300".

Antonov An-225 Mriya from Antonov at Ringway/Manchester Intl Airport by Tom Hughes

Fiind cel mai mare avion din lume, avionul AN-225 este vedeta aerului - oriunde aterizeaza acesta starneste admiratie. Inginerii sovietici au creat un avion formidabil, performant, cu un design placut.

Rusii si ucrainienii au realizat cel mai mare avion. Altii au realizat cea mai mare nava de croaziera sau cei mai performanti roboti. Noi ce am realizat pana acum? Ahh ... da ... imi amintesc: cel mai mare carnat din lume! Pe cand si cea mai mare placinta cu mere? LOL.

Postări populare de pe acest blog

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Televiziunile din Romania si adevarul despre prigoana crestinilor din Egipt (foto/video)

Ati vazut cumva pe vreun canal tv romanesc prigoana cumplita la care sunt expusi crestinii din Egipt? Ati vazut cumva cum sunt arse bisericile crestine din Egipt si cum sunt omorati crestini nevinovati? Ati vazut vreo stire pe vreun canal tv romanesc din care sa reiasa ca autorii masacrelor din Egipt sunt teroristii din Fratia Musulmana, organizatie sprijinita de Bruxelles si Washington? Nu cred!

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.