03 iunie 2011

Internet Explorer continua sa piarda teren

Internet Explorer, browserul creat de Microsoft, continua sa piarda teren.

Numai in luna aprilie scaderea a fost de 0.84, de la 55.11% la 54.27%.
Din luna iulie 2010 pana in luna mai 2011 browserul-problema a scazut de la 60.74% la 54.27%.


Parte din pierderea cotei de piata a browserului IE se datoreaza chiar lui Microsoft care se chinuie sa-si distruga browserul mai vechi: IE 6.0. Multumim si distrugere placuta!

Un alt motiv pentru care IE continua sa se prabuseasca este legat de decizia Microsoft de a nu permite browserului IE 9 sa ruleze sub Windows XP. Cineva de la Microsoft isi imagineaza ca prin forta va avea vanzari la Windows 7. Fantasme pornite din aceleasi capete care au imaginat scheletul Windows Vista!
Stiati ca IE 10 nu va functiona sub Windows Vista? O alta decizie "inteleapta".

Chiar si cand Windows 7 va incepe sa aiba vanzari mai substantiale, Windows XP tot va ramane in fundal din cauza numeroaselor incompatibilitati software. Windows XP este sistemul de operare pentru care s-au construit cele mai multe aplicatii. Daca ar gandi lucid Microsoft ar realiza ca nu poate face abstractie de aceasta realitate.

Nu poti abandona un sistem de operare functionabil, rapid, fiabil, numai pentru ca trebuie sa vinzi un alt sistem de operare mai nou. Din pacate pentru Microsoft, sistemele de operare nu se uzeaza - odata reinstalate acestea sunt iarasi nou-noute.

Dar chiar si daca Microsoft ar ceda si IE9 ar putea rula si sub Windows XP credeti ca IE ar mai inregistra cresteri substantiale in piata browserelor? Eu incep sa ma indoiesc, mai ales ca acum este cam tarziu pentru o asemenea decizie - deja multi useri de XP au facut trecerea la browserele moderne oferite de concurenta.

Citeam acum cateva zile comentariul unui web developer care povestea cate probleme are cu clientii din cauza faptului ca site-urile create pentru acestia aveau anumite probleme numai cu browserul IE. Tipul se ruga ca IE sa moara, sa dispara odata, caci nu mai rezista sa tot carpeasca site-urile numai pentru a deveni compatibile si cu IE. Toate celelalte browsere respecta standardele numai IE doreste sa aiba propriile standarde.

Microsoft are ingineri foarte buni si sta pe munti de bani. Ii lipseste un singur lucru: viziunea. Undeva in echipa manageriala sunt ceva probleme. Nu ma indoiesc ca tipii de-acolo sunt educati, bine instruiti, insa ar fi fost util si putin IQ ca lucrurile sa functioneze eficient. Nu se poate ca toti sa-ti comunice ca afara ploua si tu sa sustii ca-i soare.

Care browser este tinta preferata a hacker-ilor?
Care browser intra cel mai des in loop-uri (bucle) blocand procesorul, adica intreg sistemul?
Ati ghicit: Internet Explorer.

Nu-i prevad un viitor stralucit browserului IE - cred ca, in vreo doi ani, hegemonia lui IE va lua sfarsit. Browserele Mozilla Firefox si Google Chrome vor fi principalele browsere care vor prelua din cota de piata pierduta de Internet Explorer.

Mai multe despre browsere aici.

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)