Treceți la conținutul principal

Povestea evolutionista a lui mos Darwin

Povestea evolutiei darwiniste se bazeaza pe ideea ca totul a pornit de la o celula (rezultata dintr-o explozie spatiala??) care a aterizat intamplator pe planeta noastra. Minunata celula sosita din spatiu - chiar si fara creier era foarte desteapta! - dupa ce a petrecut ea ceva timp pe planeta si-a spus: "Totusi ... viata asta de celula idioata n-are niciun sens! Vreau sa fiu peste! Am zis!". Wow ... si ce sa vezi? Ca-n basmele bunicii celula s-a ascultat pe ea insasi si s-a transformat intr-un mormoloc. "Dar stai! Asta-i viata? Imi trebuie ochi, aripioare, codita, solzi si branhii! E clar ca asa nu voi ajunge nicaieri! Trebuie sa evoluez neaparat!". Mormolocul se incorda si cu puterea fantastica a creierului sau rezolva noua etapa a evolutiei.

Bacalaureatul 2011 - rezultatul unui sistem ineficient

Toata lumea vorbeste despre Bacalaureatul 2011. Care sunt cauzele acestui dezastru?

Subiectele de la examenul de Bacalaureat 2011 n-au fost usoare, asa cum afirma unii. Se constata chiar o crestere a gradului de dificultate al subiectelor. Matematica a produs fiori, la fel ca in toti ceilalti ani. Se cer cunostinte avansate de matematica ca si cum toti elevii s-ar indrepta spre mate-info. La ce i-ar folosi unui viitor avocat cunostinte de matematica de nivel avansat? Si-a pus cineva intrebarea asta logica? Ma rog, logica in ministerul invatamantului?

Unui avocat nu-i va folosi niciodata matematica avansata. Daca un avocat va avea nevoie vreodata de rezolvarea vreunei probleme legate de matematica avansata va apela la un specialist.

Problema pleaca de la angajatii din minister care au decis selectarea unor asemenea subiecte dificile. Este cunoscut faptul ca ministerul este populat de conservatori obtuzi care considera ca un elev care termina un liceu trebuie sa aiba cunostinte solide din orice domeniu. Mentalitatea aceasta comunista, gaunoasa, ineficienta, a tot fost promovata chiar si dupa anii '90. Bombardarea cu mii de informatii inutile nu poate genera eficienta, ba dimpotriva.

In ecuatie au contat si salariile mizerabile din sistemul de invatamant. Un profesor care castiga 200 de euro/luna nu mai are concentrarea necesara predarii - creierul ii este ocupat in permanenta de problemele cotidiene. Apar frustrarea, scarba, nelinistea si, intr-un final, dezinteresul.
Adaugam si legile (proaste) care protejeaza elevul in aproape orice situatie - vezi si filmuletele in care apar elevi (mamifere) care agreseaza profesori.
Profesorul mai stie si ca, asa cum sunt astazi legile, nu castiga mai nimic daca este performant. Primele, meritele, diplomele se dau pe alte criterii, stim bine care sunt acestea. Lipsit de motivatie, profesorul devine dezinteresat - o consecinta logica.

Subiectele dificile de la Bacalaureat coroborate cu salariile mizere au fost cauzele care au condus la aparitia unui fenomen bizar: invatamantul paralel, cel al meditatiilor. Multi profesori au preferat sa nu mai predea materia la clasa intr-un mod eficient. Cei care doreau sa inteleaga pe deplin lectia predata in clasa erau invitati (santajati) la meditatii. Fenomenul a proliferat, ajungandu-se la situatia in care meditatia a ajuns o regula, ceva de la sine inteles. Deja vorbim de un invatamant paralel, un fenomen extrem de nesanatos; datorita acestuia, sunt promovati elevii bogati in dauna celor inteligenti, capabili. Astfel se explica si aparitia gramezilor de prosti care ajung sa ocupe functii importante.
Fenomenul este cunoscut si tolerat in minister de zeci de ani. Prin selectarea unor subiecte grele la Bacalaureat, meditatiile sunt chiar incurajate.

As mai adauga inca ceva: existenta in sistem a unor profesori slab pregatiti, fara pregatire pedagogica sau cu probleme comportamentale. Din pacate, in sistemul de invatamant exista si asemenea profesori.

Profesorii erau candva stimati, respectati. Aparte de faptul ca, in trecut, in sistemul de invatamant exista o organizare eficienta si mult mai multa calitate, exista si un solid sistem legal care apara institutia profesorului. Am fost un elev ceva mai zapacit la scoala insa nu mi-a trecut prin cap, vreodata, sa raspund aiurea vreunui profesor. As fi fost chemat urgent la director, mi s-ar fi dat un avertisment, iar la o a doua abatere as fi fost propus spre exmatriculare - s-ar fi intrunit rapid o comisie si ajungeam, in cel mai bun caz, la o scoala profesionala. Stiam ca asa merg lucrurile, nu existau discutii. Astazi vorbim de un haos general in care elevii stiu ca orice prostie ar face nu vor pati mare lucru.

Din pacate, in ultimii ani imaginea profesorilor a fost deteriorata prin legi nedrepte, declaratii politice hazardate si castiguri salariale umilitoare.
Disparitia respectului pentru profesor a cauzat, inevitabil, si lipsa respectului pentru scoala
.

In societatea romaneasca de astazi nu promovezi prin valoare ci prin smecherie, nepotism sau tupeu - elevii observa aceasta realitate. Cine sunt cei care au bani, cei care au reusit in viata? Cine isi permite masini luxoase, vile si excursii pe insule insorite? Stim bine cine.


Nu e mirare ca elevii si-au pierdut interesul pentru scoala. De ce sa te lupti ani buni cu scolile cand poti sa reusesti mult mai rapid si mai comod plecand afara, dand cu camata sau defiland cu o fustita scurta prin fata cui trebuie? De ce? Asta-i intrebarea pe care si-o pun multi elevi astazi. Din pacate, raspunsul nu este usor de dat, tinand cont de realitati.

Se incearca sa se dea vina pe elevi. Acestia sunt cel mai putin vinovati deoarece nu au facut altceva decat sa se plieze dupa sistemul creat de cei din minister, au fost simpli executanti. Rol activ au avut cei din minister impreuna cu inspectoratele, directorii si profesorii adica sistemul care functioneaza extrem de prost. Sistemul nu si-a facut treaba - elevii sunt doar victimele acestui sistem.

Rezultatele inregistrate la examenul de Bacalaureat 2011 dezvaluie haosul existent in sistemul de invatamant. Pana nu vor fi eliminate cauzele care au generat acest dezastru lucrurile nu se vor schimba. Nu prin imultirea camerelor de supraveghere se rezolva cu adevarat problema - asta-i o alta tampenie. Rezultatele de la examenul de Bacalaureat 2011 nu reprezinta cauze ci efecte.
Dar cine sa faca o analiza serioasa? Tot cei care sunt astazi in minister? Sapte mii de vorbe, sapte mii de emisiuni tv nu valoreaza doi lei daca nu sunt eliminate cauzele.

Dupa cum ii cunosc eu, cei de la minister vor continua cu "vom face", "vom drege", "vom schimba", "vom face rahatu' praf". Vorbe, aer pe gura, romanisme. Astept momentul in care se va renunta la timpul viitor si se va trece la cel prezent.

Banuiesc ca la examenul de Bacalaureat din toamna procentul de promovabilitate va creste pentru ca n-a dat prea bine dezastrul din iulie 2011. Intr-un stil tipic romanesc, vom ascunde gunoiul sub pres si ne vom vedea mai departe de treaba. Vorba romanului: "las-o ma ca merge asa".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Mozilla Firefox Aurora (Firefox 6)

Se pare ca cei de la Mozilla sunt pusi pe fapte mari. In timp ce browser-ul Mozilla Firefox 5 este inca in stadiul beta, Mozilla arunca pe piata o versiune de browser si mai noua: Mozilla Firefox Aurora sau Firefox 6.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Povestea evolutionista a lui mos Darwin

Povestea evolutiei darwiniste se bazeaza pe ideea ca totul a pornit de la o celula (rezultata dintr-o explozie spatiala??) care a aterizat intamplator pe planeta noastra. Minunata celula sosita din spatiu - chiar si fara creier era foarte desteapta! - dupa ce a petrecut ea ceva timp pe planeta si-a spus: "Totusi ... viata asta de celula idioata n-are niciun sens! Vreau sa fiu peste! Am zis!". Wow ... si ce sa vezi? Ca-n basmele bunicii celula s-a ascultat pe ea insasi si s-a transformat intr-un mormoloc. "Dar stai! Asta-i viata? Imi trebuie ochi, aripioare, codita, solzi si branhii! E clar ca asa nu voi ajunge nicaieri! Trebuie sa evoluez neaparat!". Mormolocul se incorda si cu puterea fantastica a creierului sau rezolva noua etapa a evolutiei.

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

O japoneza indragostita de manele (video)

Controversatul gen muzical, maneaua, produce noi fani in lume.