06 iulie 2011

Disparitia presei scrise - un moment mult asteptat

Am observat ca exista si cativa care jelesc dupa presa scrisa.

Presa scrisa a folosit intotdeauna anumite metode specifice: propaganda desantasa, santajul, minciuna, defaimarea, dezinformarea. Presa scrisa a fost intotdeauna un instrument folosit pentru pentru manipularea maselor. In Romania presa a fost folosita si de Ceausescu si de cei care au venit dupa el.
De altfel, presa scrisa si-a creat o imagine mizerabila pe tot globul nu numai in Ro.

Multe guverne sunt speriate ca dispare un instrument puternic al manipularii. Intr-un mod absolut patetic sunt cautate tot felul de solutii, chiar daca acestea nu prea mai exista.

Unii incearca sa induca ideea ca, odata cu sfarsitul presei scrise, va disparea si calitatea. O alta propaganda ieftina - calitatea, acolo unde aceasta exista, se va regasi in online.

Odata cu dezvoltarea Internetului au putut fi demascate si jocurile murdare pe care le faceau (unii) mari ziaristi care pozau in judecatori obiectivi. De fapt, acesti ipocriti, pentru interesul personal, indeplineau ordine venite "de sus".
Am avut in familie un redactor-sef la un ziar destul de important si stiu (din interior) cum mergeau lucrurile.

Internetul a creat o sursa de stiri credibila, libera, foarte greu de manipulat. Media clasica a fost inlocuita de media digitala, creata, in cel mai democratic mod, chiar de catre useri. Sistemul centralizat in care doar cativa detineau puterea s-a spart in mii de bucati.

Internetul este viitorul iar cei care jelesc dupa presa scrisa au inceput sa-si dea seama de acest lucru. Nimic nu mai poate salva presa scrisa.
Unii jurnalisti vor putea sa-si continue activitatea online, insa cei mai multi vor trebui sa-si caute de munca in alt domeniu caci, in mediul digital, smecheriile de doi lei si pupincurismul nu-ti aduc beneficii. In online chiar trebuie sa pui osu', sa intri in competitie directa, sa informezi cat mai rapid si mai obiectiv, sa nu-ti inseli cititorii, sa accepti critica si sa fii capabil de socializare. E greu, nu?

Apropo, stiti de cat timp n-am mai cumparat un ziar? De vreo 7-8 ani! Adolescentii nici nu stiu cum arata un ziar - acestia isi imagineaza ca la chioscurile de presa se vand tigari, guma de mestecat si reviste pentru barbati.

Am dorit foarte mult ca presa scrisa sa dispara, fiind constient de rolul negativ pe care aceasta l-a avut intotdeauna. Acum presa scrisa e in coma, isi traieste ultimele clipe. In sfarsit, o mare parte a aparatului propagandistic a cazut, rapus de Internet.

Revin la plangaciosi: nu mai jeliti inutil! Wake up, o gramada de oameni nu mai dadea doi lei pe mazgalelile voastre. A sosit timpul ca plaga pe care ati intretinut-o sa fie curatata, sa dispara definitiv.
Dispareti mai repede si trageti si usa (apa) după voi! N-o sa va duca nimeni dorul, stati linistiti.

Exista si ziaristi adevarati, buni profesionisti; nu la aceastia ma refer, acestia sunt bineveniti in online si sunt sigur ca vor avea succes. Ma refer la zerourile care vegetau prin redactii sperand ca prin pupincurism, minciuni, santaje ordinare si smecherie, sa devina si ei importanti, sa se poata si ei impune. Multi dintre acesti carnati vor ajunge in Recycle Bin acolo unde le este locul.

PS: Nici cei din televiziunea clasica n-au motive de bucurie. In televiziunea clasica propaganda a ajuns deja o arta; aceasta a fost mult mai nociva decat presa scrisa. Dar, nu-i nimic, lucrurile evolueaza :).

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)