Treceți la conținutul principal

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Ore in sir m-am tot uitat la fotografii din perioada interbelica. M-am uitat uimit la cladiri, la piete, la strazi. Numarul mare de masini de pe Calea Victoriei te coplesteste - in timpul comunismului nu vedeai atatea masini pe strazi.


 (credit foto: http://www.show.ro/bucuresti/bucharest/index.htm)

Domni cu palarii si bastoane, doamne elegante, functionari cu serviete din piele, lustragii, birjari, soldati ai regelui, taximetristii cu Ford-urile lor. Mahalale, cafenele, crasme celebre, hoteluri de lux. Te uimeste numarul de cladiri impunatoare si forfota de pe strada.
Perioada interbelica este denumita pe drept perioada de aur a Romaniei. Mi-ar fi placut sa traiesc in acea perioada.
Bucharest 1919-1940 and after

Bucurestii interbelici

Muzica vremii are un parfum aparte. Multe din piesele din acea perioada se mai fredoneaza si astazi: Vrei sa ne-ntalnim sambata seara, Zaraza, Sub balcon eu ti-am cantat o serenada, Iubesc femeia, Mana Birjar si multe altele.

Bucurestiul interbelic 2 : Mana birjar

Ciuma rosie a distrus totul, a mutilat arhitectura oraselor, a alienat oamenii. Astazi suntem aici din cauza plagii bolsevice. Daca n-ar fi existat acea perioada neagra in istoria noastra, astazi Romania ar fi fost o tara moderna, civilizata si prospera. Plaga rosie ne-a schimbat destinul, a promovat prostia si ne-a tintuit in intuneric. Daca astazi vedem atata prostie, in jur si la tv, asta se datoreaza celor 45 de ani de comunism. Din pacate, bolovanii cu doua clase care au fost condus tara in trecut si-au lasat urmasi, dupa cum putem vedea in fiecare zi. De ce credeti ca suntem astazi unde suntem? De ce nu functioneaza nimic in tara asta, in afara de tot felul de hotii si banditisme? Numai minciuni, smecherie si vorbe'n vant. Nu degeaba Vestul ne percepe ca pe niste niste ciudati patetici.
Nu vom mai recupera niciodata ce-am pierdut. Pacat de tara asta.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Ministrul muncii nu intelege de ce oamenii prefera sa stea in somaj decat sa se mai angajeze

In Romania salariul a devenit atat de mic incat nu prea mai merita sa muncesti. Ma refer la salarii de 7-8 milioane, adica la cele 7-8 hartii cu care nu prea mai ai ce face.

In ultimii ani puterea de cumparare a romanilor a scazut dramatic. Pretul utilitatilor creste continuu, fara nicio noima, doar dupa bunul plac al unor baieti. Incepem sa depasim preturile utilitatilor din Germania, Franta, Italia si tot nu ne oprim. Si de ce ne-am opri? In fond, de ce sa nu avem cele mai mari preturi de pe Terra daca tot se poate.

Maximilian - Arată Bine feat. MefX & DJ Oldskull (Cenzurat)

Clipul e bun :).

Cel mai mare elicopter din lume ridica in aer un elicopter militar american (video)

Ati vazut vreodata un elicopter de peste 10 tone stand in aer fara ca elicele sa functioneze? Nici eu ... pana acum.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.