09 decembrie 2011

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Ore in sir m-am tot uitat la fotografii din perioada interbelica. M-am uitat uimit la cladiri, la piete, la strazi. Numarul mare de masini de pe Calea Victoriei te coplesteste - in timpul comunismului nu vedeai atatea masini pe strazi.


 (credit foto: http://www.show.ro/bucuresti/bucharest/index.htm)

Domni cu palarii si bastoane, doamne elegante, functionari cu serviete din piele, lustragii, birjari, soldati ai regelui, taximetristii cu Ford-urile lor. Mahalale, cafenele, crasme celebre, hoteluri de lux. Te uimeste numarul de cladiri impunatoare si forfota de pe strada.
Perioada interbelica este denumita pe drept perioada de aur a Romaniei. Mi-ar fi placut sa traiesc in acea perioada.
Bucharest 1919-1940 and after

Bucurestii interbelici

Muzica vremii are un parfum aparte. Multe din piesele din acea perioada se mai fredoneaza si astazi: Vrei sa ne-ntalnim sambata seara, Zaraza, Sub balcon eu ti-am cantat o serenada, Iubesc femeia, Mana Birjar si multe altele.

Bucurestiul interbelic 2 : Mana birjar

Ciuma rosie a distrus totul, a mutilat arhitectura oraselor, a alienat oamenii. Astazi suntem aici din cauza plagii bolsevice. Daca n-ar fi existat acea perioada neagra in istoria noastra, astazi Romania ar fi fost o tara moderna, civilizata si prospera. Plaga rosie ne-a schimbat destinul, a promovat prostia si ne-a tintuit in intuneric. Daca astazi vedem atata prostie, in jur si la tv, asta se datoreaza celor 45 de ani de comunism. Din pacate, bolovanii cu doua clase care au fost condus tara in trecut si-au lasat urmasi, dupa cum putem vedea in fiecare zi. De ce credeti ca suntem astazi unde suntem? De ce nu functioneaza nimic in tara asta, in afara de tot felul de hotii si banditisme? Numai minciuni, smecherie si vorbe'n vant. Nu degeaba Vestul ne percepe ca pe niste niste ciudati patetici.
Nu vom mai recupera niciodata ce-am pierdut. Pacat de tara asta.

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)