27 ianuarie 2012

ACTA

Pana nu de mult tot Internetul a luptat pentru distrugerea SOPA.

De bine ce s-a terminat batalia impotriva SOPA a aparut un alt acord antipiraterie: ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Probabil ca SOPA a fost aruncata in fata pentru distragere. ACTA este un acord mult mai periculos pentru user deoarece, in afara faptului ca este un acord global, se refera nu numai la produsele software sau multimedia ci si la bunuri sau medicamente. Corporatiile si globalismul ataca Internetul.

Acordul ACTA a fost semnat de: Elvetia, SUA, UE, Canada, Japonia, Korea, Singapore, Australia, Noua Zeelanda, Mexic, Iordania, Maroc si Emiratele Arabe Unite.

Anonymous a mai lansat o amenintare, de data asta la adresa celor care au adoptat ACTA.


Trebuie mentionat faptul ca ACTA a fost aprobat pe ascuns, un aspect care ar pune pe oricine pe ganduri. Kader Arif, un europarlamentar francez, a declarat, referindu-se la ACTA, ca nu poate participa la aceasta mascarada. (via WebProNews).

Efectele adoptarii ACTA? ISP-ul ar putea deveni politistul care poate opri comunicatia userului; un site va putea fi inchis chiar si numai pentru ca are incorporate link-uri spre produse/site-uri pirat; poate fi ingradita libertatea de exprimare.

Ramane de vazut care va fi pozitia gigantilor tech care opereaza online si cum vor actiona userii, organizatiile nonguvernamentale.Din fericire, nu este chiar totul pierdut, mai exista cativa pasi pentru ca acordul sa devina functional. Acordul trebuie ratificat de parlamentele tarilor semnatare si de Parlamentul European. Vezi cum poti actiona impotriva ACTA.

Resurse utile: La Quadrature du Net, EFF.

Voi reveni pe acest subiect.

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)