29 ianuarie 2012

De ce a fost inchis Megaupload

Multi au crezut ca site-ul Megaupload a fost inchis numai pentru ca acesta ar fi fost un site care permitea schimbul de fisiere-pirat, adica un site hot, un fel de Ali BaBa si cei 180 milioane de hoti (numarul userilor inregistrati).
Lucrurile sunt putin mai complicate - se pare nu site-ul Megaupload a fost vizat de americani ci Megabox, un alt serviciu online lansat in decembrie 2011 tot de creatorul Megaupload, Kim Schmitz.

Pe data de 5 ianuarie 2012 hackerul milionar Kim Schmidtz (cunoscut si ca Kimble sau Kim Dotcom) a fost acuzat de incalcarea mai multor legi (americane).
Kim Schmidtz, fondatorul MEGAUPLOAD LIMITED (MUL) - firma inregistrata in Hong Kong - locuia langa Auckland (Noua Zeelanda) asa ca FBI-ul a cerut politiei neozeelandeze arestarea acestuia. Doua saptamani mai tarziu, pe 19 ianuarie 2012, politia neozeelandeza rezolva problema trimitand zeci de politisti si elicoptere pe domeniul lui Kim Schmidtz.Cum s-a ajuns la arestarea lui Kim Schmidtz? In fond, Megaupload functiona de ani buni fara mari dureri de cap.

In decembrie 2011 Kim Schmidtz infiinteaza Megabox, un cloud (serviciu online) specializat in comercializarea produselor muzicale. Megabox oferea artistilor 90% din incasari. Mai mult decat atat, artistii erau platiti chiar si pentru melodiile descarcate gratuit de utilizatori.
"Avem o soluţie numită Megakey care vor va permite artiştilor să câştige venituri din partea utilizatorilor care descarcă muzică gratis ... Este adevarat, vom plăti artiştii chiar şi pentru descarcarile gratuite. Modelul de afaceri Megakey a fost testat cu succes de peste un milion de utilizatori si functioneaza." declara Kim Schmidtz.
Nu este de mirare ca foarte multi artisti celebri au dorit colaborarea cu Kim Schmidtz. Vorbim de artisti ca P Diddy, Kanye West, Snoop Dogg, Chris Brown, Jamie Foxx, Kim Kardashian, Lil John, Floyd Mayweather, Serena Williams, Ciara si altii.
Pe Youtube este postat si clipul Megaupload Song in care artistii promoveaza Megaupload.Fireste ca batranele case de discuri de la Hollywood n-au vazut cu ochi buni aparitia acestui sistem nou, functional, de distributie.
Pe 9 decembrie, binecunoscuta corporatie UMG (Universal Music Group) reactioneaza agresiv si restrictioneaza clipul, folosindu-se de o notificare DMCA. Megaupload reuseste, nu fara efort, sa repuna clip-ul la loc printr-o hotarare judecatoreasca.

In acel moment batalia fusese castigata de Megaupload; nu si razboiul - corporatiile de la Hollywood nu sunt obisnuite sa piarda. Deznodamantul este cunoscut: arestarea lui Kim Schmidtz si inchiderea afacerii Megaupload.


Daca n-ar fi aparut Megabox, Megaupload ar fi existat si astazi, asa cum exista atatea alte site-uri asemanatoare care n-au nicio problema. Megabox a fost cauza pentru care a fost inchis Megaupload. Kim Schmidtz a tintit prea sus.

Casele de discuri s-au temut ca vor ramane fara obiectul muncii, fara vacile de muls (artistii) care le-au adus profituri de miliarde de dolari.

Din cauza unor asemenea corporatii au aparut SOPA, PIPA si ACTA. Modelul de business al acestor corporatii nu este compatibil cu Internetul ci cu vechiul magazin de muzica din cartier.

S-ar putea ca Kim Schmidtz sa fi descoperit formula cea mai potrivita pentru distributia online a produselor media. De acum incolo, corporatiile de la Hollywood - chiar daca n-o spun deschis - au de ce sa se teama; oricand poate aparea un alt serviciu online tip Megabox.

Cred ca Megabox a deschis un drum pe care vor mai calca si altii. Pana la urma vechile case de discuri nu vor avea de ales: ori isi schimba modelul de business ori vor disparea.

Update:
Opriti pirateria dar incepeti cu grangurii de la Hollywood.

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)