19 ianuarie 2012

Lista site-urilor care au protestat contra SOPA

Ieri, o serie de site-uri au protestat contra noilor proiecte legislative SOPA (Stop Online Piracy Act) si PIPA (Protect IP Act).

Unele site-uri au restrictionat accesul utilizatorilor, altele au afisat doar banner-e prin care-si manifesta protestul. Lista completa aici.
In lista veti gasi si cateva site-uri romanesti, cel mai cunoscut fiind dexonline.ro. Pentru a gasi site-urile ro cautati (Ctrl+F) folosind cuvantul cheie ".ro".

Initiatorii celor doua proiecte legislative sustin ca acestea legi sunt necesare in lupta contra pirateriei online. In fapt, este vorba doar de apararea intereselor marilor corporatii media. Rezultatul adoptarii unor asemenea acte ar duce numai la ingradirea dreptului la libera exprimare, la numeroase probleme legate de securitate online si la franarea inovatiei pe Internet.

Daca veti arunca o privire pe aceasta lista veti putea afla care sunt corporatiile/asociatiile care sustin SOPA.

Bineinteles ca nu lipsesc din lista corporatiile care au comis o gramada de abuzuri pe Youtube: EMI Music Publishing, Warner Music Group, Sony Music Entertainment, MCA Records, Motion Picture Association of America, Recording Industry Association of America si altele asemenea.

SOPA si PIPA sunt proiecte legislative abuzive, ineficiente, proiecte care n-au nicio legatura cu modul in care functioneaza astazi lucrurile pe Internet. Corporatiile respective nu doresc nici scaderea preturilor la produsele lor, nici implementarea unor forme moderne de comercializare. Din aceste cauze au considerat ca este mai bine sa gaseasca cativa politici care sa le sustina interesele prin inchiderea site-urilor - o metoda simplista si periculoasa.

Conform acestor proiecte, daca pui un simplu link pe site iar acest link duce spre un site de torrent, risti sa-ti fie inchis site-ul. Atat au putut sa gandeasca corporatistii.


SOPA si PIPA nu pot fi aplicate pe teritoriul european ci doar pe cel american. Problema este ca daca aceste acte aberante devin legi, este posibil ca si altii sa prinda gustul. Daca merge la americani, la europeni ce-ar avea? Cat ar mai dura pana ce americanii ar incepe sa faca presiuni si la Bruxelles? Corporatiile americane au o gramada de bani, nu?

Capturi ecran cu cateva site-uri care au protestat contra SOPA si PIPA.

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)