Treceți la conținutul principal

Sopa si PIPA au cazut ... momentan

Internetul a invins: cele doua initiative legislative au cazut.

In spatele celor doua acte se afla corporatiile media de la Hollywood. Imediat dupa caderea SOPA si PIPA corporatiile respective au declarat ca nu vor mai dona fonduri pentru campania lui Obama; Casa Alba isi retrasese sprijinul pentru SOPA si PIPA.

Pozitia Casei Albe e de inteles: degeaba ai fonduri de miliarde daca lumea nu te mai voteaza. SOPA si PIPA sunt atat de nepopulare incat orice posibil candidat la o functie politica va incearca sa se indeparteze cat mai mult de acestea.

In batalia Silicon Valley vs Hollywood, companiile tech au invins, sprijinite de userii din Internet. Companiile tech din online au creat uriasul val anti-SOPA pe Internet. Internetul a reactionat puternic: 115000 de pagini web si peste aproximativ 13 milioane de useri au participat la caderea PIPA si SOPA.

Companiile tech (Wikipedia, Google, Amazon, Facebook, Reedit, Flickr, Wordpress, Vimeo ...) n-aveau niciun interes ca PIPA si SOPA sa devina legi, ba dimpotriva; daca cele doua acte ar fi trecut, retelele sociale (Facebook, Google Plus ...), retelele video (gen Youtube), retelele audio (gen SoundCloud), ar fi fost in pericol sa fie inchise fara niciun avertisment. In cadrul retelelor sociale schimbul de fisiere este omniprezent, la fel ca si link-urile care au ca tinta descarcarea de fisiere.


credit foto

Pe de alta parte, companiile software reunite sub BSA sau ESA au sustinut SOPA si PIPA direct sau indirect.

Razboiul nu s-a terminat - dezbaterea privind cele doua acte legislative a fost doar amanata. Hollywood-ul doreste gasirea unor alte solutii pentru a-si proteja produsele: muzica si filmele.
Miliardarul Rupert Murdoch este unul dintre sustinatorii cei mai agresivi ai SOPA. Tinand cont de lista de active detinute de acesta este de inteles.

Ramane de vazut ce se va intampla. Nu cred ca Hollywoodul poate invinge in Internet. Lectia pe care a primit-o de la companiile tech e dureroasa. Cum ai putea sa invingi in Internet impotriva companiilor tech care stapanesc Internetul si impotriva majoritatii userilor? Ce-ar mai ramane din Internet daca retelele sociale/video/audio ar disparea? Ne-am intoarce inapoi in '95? Si toate astea pentru ce? Doar pentru ca Hollywood-ul sa fie liber sa faca profit enorm? Nu cred.

Corporatiile de la Hoolywood trebuie sa inteleaga cum functioneaza astazi lucrurile in Internet si sa iasa din cadrul arhaic prin care incearca sa produca profit in online - alta solutie nu au.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Toshiba Satellite - dezactivare Boot Speed Fast in BIOS

Un numar mare de modele de laptop-uri Toshiba Satellite au optiunea Boot Speed in meniul din BIOS.

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Data aparitie GTA V pentru PC

Rockstar le-a dat o veste buna fanilor jocului GTA V, anuntand data aparitiei pentru PC.

Hitler - cum se instaureaza o dictatura (video)

Din pacate, in secolul XX, Europa a trecut prin fascism, nazism, comunism, bolsevism. Aceste sisteme totalitare, izvorate din socialism, au creat dictaturi sangeroase. In fruntea acestor sisteme s-a aflat, inevitabil, cate un "tatuc" psihopat care s-a considerat, fireste, un vizionar intelept. Hitler s-a bazat pe o "elita" formata dintr-o adunatura de indivizi malefici, multi dintre acestia avand grave probleme psihice.
Foarte important de retinut este faptul ca toate aceste sisteme dictatoriale au creat genocide invocand "binele comun", "binele comunitatii", "o viata mai buna pentru toti". In cadrul acestor sisteme totalitarebinele individului n-a contat niciodata.

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.