Treceți la conținutul principal

Sopa si PIPA au cazut ... momentan

Internetul a invins: cele doua initiative legislative au cazut.

In spatele celor doua acte se afla corporatiile media de la Hollywood. Imediat dupa caderea SOPA si PIPA corporatiile respective au declarat ca nu vor mai dona fonduri pentru campania lui Obama; Casa Alba isi retrasese sprijinul pentru SOPA si PIPA.

Pozitia Casei Albe e de inteles: degeaba ai fonduri de miliarde daca lumea nu te mai voteaza. SOPA si PIPA sunt atat de nepopulare incat orice posibil candidat la o functie politica va incearca sa se indeparteze cat mai mult de acestea.

In batalia Silicon Valley vs Hollywood, companiile tech au invins, sprijinite de userii din Internet. Companiile tech din online au creat uriasul val anti-SOPA pe Internet. Internetul a reactionat puternic: 115000 de pagini web si peste aproximativ 13 milioane de useri au participat la caderea PIPA si SOPA.

Companiile tech (Wikipedia, Google, Amazon, Facebook, Reedit, Flickr, Wordpress, Vimeo ...) n-aveau niciun interes ca PIPA si SOPA sa devina legi, ba dimpotriva; daca cele doua acte ar fi trecut, retelele sociale (Facebook, Google Plus ...), retelele video (gen Youtube), retelele audio (gen SoundCloud), ar fi fost in pericol sa fie inchise fara niciun avertisment. In cadrul retelelor sociale schimbul de fisiere este omniprezent, la fel ca si link-urile care au ca tinta descarcarea de fisiere.


credit foto

Pe de alta parte, companiile software reunite sub BSA sau ESA au sustinut SOPA si PIPA direct sau indirect.

Razboiul nu s-a terminat - dezbaterea privind cele doua acte legislative a fost doar amanata. Hollywood-ul doreste gasirea unor alte solutii pentru a-si proteja produsele: muzica si filmele.
Miliardarul Rupert Murdoch este unul dintre sustinatorii cei mai agresivi ai SOPA. Tinand cont de lista de active detinute de acesta este de inteles.

Ramane de vazut ce se va intampla. Nu cred ca Hollywoodul poate invinge in Internet. Lectia pe care a primit-o de la companiile tech e dureroasa. Cum ai putea sa invingi in Internet impotriva companiilor tech care stapanesc Internetul si impotriva majoritatii userilor? Ce-ar mai ramane din Internet daca retelele sociale/video/audio ar disparea? Ne-am intoarce inapoi in '95? Si toate astea pentru ce? Doar pentru ca Hollywood-ul sa fie liber sa faca profit enorm? Nu cred.

Corporatiile de la Hoolywood trebuie sa inteleaga cum functioneaza astazi lucrurile in Internet si sa iasa din cadrul arhaic prin care incearca sa produca profit in online - alta solutie nu au.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Chemtrails - darele mortii raspandite de avioane (video)

Foarte multi oameni au sesizat reteaua ciudata de dare pe cer, dare foarte lungi, lasate de avioane de mari dimensiuni. Aceste dare lungi care brazdeaza cerul sunt compuse din substante chimice pulverizate de avioane. Darele respective se numesc chemtrails sau, mai nou, darele mortii.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.

Top 10 cele mai bune voci feminine din muzica usoara romaneasca

In peisajul muzical romanesc exista interprete care pot fi incadrate in categoriile grea, mijlocie sau musca/plastic. In postarea de fata ma voi referi numai la categoria grea.
Cu totii stim cam despre cine-i vorba la categoria musca (sau plastic) :) - paiatele de doi lei, lipsite de orice talent muzical, paiate care incearca prin orice metode (bani, chiloti, interventii ...) sa penetreze in lumea muzicala.