Treceți la conținutul principal

Articole fara citarea sursei - un obicei tot mai raspandit pe site-urile romanesti

Observ cu surprindere ca foarte multe site-uri romanesti populare publica articole care nu citeaza sursa/sursele. Cata credibilitate pot avea astfel de articole? Zero?

In ultimii ani pe site-urile romanesti s-a dezvoltat foarte mult acest obicei daunator, neserios. Nu veti gasi un site strain de prestigiu care sa publice un articol care nu citeaza sursa/sursele. Pentru a va convinge intrati pe site-uri respectabile precum computerworld.com, pcworld.com, arstechnica.com, techdirt.com, huffingtonpost.com, guardian.co.uk, inquisitr.com, infoworld.com, reuters.com, lifehacker.com, theregister.co.uk, wired.com si lista poate continua.


De ce este deosebit de important sa citezi sursa/sursele intr-un articol? Pentru a beneficia de credibilitate si pentru a nu fi suspectat de plagiarism.

Ma intreb de ce site-urile romanesti se complac intr-un amatorism perpetuu?

De multe ori vina nu este a proprietarilor site-urilor ci a diversilor trepadusi angajati care nu pot concepe un articol original, intr-o forma serioasa.

La un anumit nivel (site-uri cu peste suta de mii vizitatori unici/zi) nu mai vorbim nici de SEO.

Stim si ca multe articole sunt simple traduceri ale altor articole asa ca oferirea sursei l-ar desconspira pe autor iar in unele cazuri am putea vorbi chiar de plagiarism.

Acolo unde este cazul, pacat de munca de investigare, de timpul pierdut pentru conceperea articolului si de continut - fara citarea corecta a sursei/surselor (daca este cazul) articolul nu mai are nicio valoare. Nu-mi pierd niciodata vremea cu asemenea articole.

Pe unele site-uri romanesti s-a mai dezvoltat, ca o forma de compromis, un alt obicei obscur: nu este indicata locatia exacta a articolului-sursa ci doar a domeniului pe care este postat respectivul articol. Subliniez ca si aceasta forma ascunsa - suspecta de plagiarism - se numeste tot pierdere de vreme deoarece sunt slabe sanse ca cititorul sa gaseasca articolul pe domeniul respectiv; este aproximativ acelasi lucru cu a nu cita nicio sursa.

Proprietarii site-urilor romanesti ar trebui sa faca pasul spre profesionalism si sa renunte la autorii de carton care exerseaza copy-paste sau pur si simplu traduc articolele altora.

Un articol serios cuprinde cat mai multe surse. Citarea sursei intr-un unui articol este o dovada a profesionalismului, a seriozitatii.

credit foto

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Televiziunile din Romania si adevarul despre prigoana crestinilor din Egipt (foto/video)

Ati vazut cumva pe vreun canal tv romanesc prigoana cumplita la care sunt expusi crestinii din Egipt? Ati vazut cumva cum sunt arse bisericile crestine din Egipt si cum sunt omorati crestini nevinovati? Ati vazut vreo stire pe vreun canal tv romanesc din care sa reiasa ca autorii masacrelor din Egipt sunt teroristii din Fratia Musulmana, organizatie sprijinita de Bruxelles si Washington? Nu cred!

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.