16 februarie 2012

Articole fara citarea sursei - un obicei tot mai raspandit pe site-urile romanesti

Observ cu surprindere ca foarte multe site-uri romanesti populare publica articole care nu citeaza sursa/sursele. Cata credibilitate pot avea astfel de articole? Zero?

In ultimii ani pe site-urile romanesti s-a dezvoltat foarte mult acest obicei daunator, neserios. Nu veti gasi un site strain de prestigiu care sa publice un articol care nu citeaza sursa/sursele. Pentru a va convinge intrati pe site-uri respectabile precum computerworld.com, pcworld.com, arstechnica.com, techdirt.com, huffingtonpost.com, guardian.co.uk, inquisitr.com, infoworld.com, reuters.com, lifehacker.com, theregister.co.uk, wired.com si lista poate continua.


De ce este deosebit de important sa citezi sursa/sursele intr-un articol? Pentru a beneficia de credibilitate si pentru a nu fi suspectat de plagiarism.

Ma intreb de ce site-urile romanesti se complac intr-un amatorism perpetuu?

De multe ori vina nu este a proprietarilor site-urilor ci a diversilor trepadusi angajati care nu pot concepe un articol original, intr-o forma serioasa.

La un anumit nivel (site-uri cu peste suta de mii vizitatori unici/zi) nu mai vorbim nici de SEO.

Stim si ca multe articole sunt simple traduceri ale altor articole asa ca oferirea sursei l-ar desconspira pe autor iar in unele cazuri am putea vorbi chiar de plagiarism.

Acolo unde este cazul, pacat de munca de investigare, de timpul pierdut pentru conceperea articolului si de continut - fara citarea corecta a sursei/surselor (daca este cazul) articolul nu mai are nicio valoare. Nu-mi pierd niciodata vremea cu asemenea articole.

Pe unele site-uri romanesti s-a mai dezvoltat, ca o forma de compromis, un alt obicei obscur: nu este indicata locatia exacta a articolului-sursa ci doar a domeniului pe care este postat respectivul articol. Subliniez ca si aceasta forma ascunsa - suspecta de plagiarism - se numeste tot pierdere de vreme deoarece sunt slabe sanse ca cititorul sa gaseasca articolul pe domeniul respectiv; este aproximativ acelasi lucru cu a nu cita nicio sursa.

Proprietarii site-urilor romanesti ar trebui sa faca pasul spre profesionalism si sa renunte la autorii de carton care exerseaza copy-paste sau pur si simplu traduc articolele altora.

Un articol serios cuprinde cat mai multe surse. Citarea sursei intr-un unui articol este o dovada a profesionalismului, a seriozitatii.

credit foto

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)