01 februarie 2012

Crony Capitalism

Ce se poate intampla atunci cand corporatiile isi dau mana cu politicienii? Apare crony capitalismul.

Crony capitalismul este o forma neagra a capitalismului care, din pacate, se extinde din ce in ce mai mult pe glob. Crony capitalismul apare in momentul in care corporatiile isi dau mana cu politicienii, eliminand, prin lobby/intelegeri/coruptie, libera concurenta.

In crony capitalism corporatiile, impreuna cu politicieni corupti, produc profituri uriase. Poate va suna cunoscut.

Schema nu este foarte complicata. Politicienii corupti vor face eforturi ca anumite corporatii sa fie favorizate. Acesti politicieni, prin intermediul unor agentii sau comisii special create, vor crea cadrul legal, reglementarile favorabile corporatiilor cu care au incheiat deal-ul. Politicienii vor favoriza corporatiile prin restrictii de import, planuri de salvare, ajutoare guvernamentale, subventii si garantii de împrumut.
Restrictii de import? De ce oare imi aduc aminte de uzina Dacia Renault? Iata cum si Bosch cere ajutor de la stat.

In crony capitalism nu mai putem vorbi chiar de nucleul capitalismului, adica de piata libera. Vorbim despre corporatism si coruptie. Crony capitalismul duce la scaderea cresterii economice si la cresterea somajului. Clasa mijlocie este distrusa iar job-urile dispar.

In unele cazuri se poate ajunge la situatia bizara in care corporatiile pot prelua, indirect, conducerea statelor.

In crony capitalism pierderile corporatiile sunt transferate contribuabililor; corporatiile nu-si asuma nicio responsabilitate, niciun risc. Afacerea ideala.

Miscarea Occuppy Wall Street s-a nascut tocmai din cauza crony capitalismului.Se vorbeste foarte mult de lobby-ul pe care corporatiie il fac pe langa politicieni. In multe cazuri, acest lobby poate fi numit simplu coruptie - diferenta dintre cei doi termeni este ata de mica incat devine, aproape, insesizabila.
Nu ma refer neaparat la sistemul de la noi - sistemul nostru economic este atat de corupt incat a lovit economia pana la nivel micro.

Va sugerez vizionarea clipului de mai jos in care David Stockman (fost director buget Casa Alba) vorbeste despre crony capitalism.


Termeni care sunt folositi pentru a descrie crony capitalismul: cronyism, corporatism, mercantilism, liberal fascism, sau venture socialism.

Sunt un liberal si consider ca cel mai bun sistem economic este capitalismul, piata libera. Veti auzi vorbindu-se din ce in ce mai des de acest crony capitalism creat de lacomia politicienilor si corporatistilor.

Acest crony capitalism poate lovi chiar democratia, libera exprimare, Internetul - este forma cea mai neagra a capitalismului.

Crony capitalismul va trebui starpit printr-un cadru legislativ eficient. Daca lucrurile nu se vor schimba riscam ca insasi capitalismul - ca sistem economic - sa fie pus in discutie. Avem de-a face cu o criza a capitalismului insa aceasta este generata de lipsa unor reglementari legislative care sa nu mai permita crearea crony capitalismului.

Cele mai multe dintre protestele de astazi, din toata lumea, sunt cauzate de crony capitalism. Politicieni din intreaga lume au cedat tentatiilor alegand sa serveasca interesele corporatiile nu pe cele ale oamenilor care i-au votat. Regulile democratiei nu mai sunt respectate si acest aspect incepe sa fie vizibil de catre foarte multi.

Trebuie restabilit capitalismul in forma sa initiala, sanatoasa, iar corporatiile care esueaza sa fie lasate sa falimenteze. Nu exista alta solutie daca ne dorim o dezvoltare economica armonioasa.

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)