Treceți la conținutul principal

Crony Capitalism

Ce se poate intampla atunci cand corporatiile isi dau mana cu politicienii? Apare crony capitalismul.

Crony capitalismul este o forma neagra a capitalismului care, din pacate, se extinde din ce in ce mai mult pe glob. Crony capitalismul apare in momentul in care corporatiile isi dau mana cu politicienii, eliminand, prin lobby/intelegeri/coruptie, libera concurenta.

In crony capitalism corporatiile, impreuna cu politicieni corupti, produc profituri uriase. Poate va suna cunoscut.

Schema nu este foarte complicata. Politicienii corupti vor face eforturi ca anumite corporatii sa fie favorizate. Acesti politicieni, prin intermediul unor agentii sau comisii special create, vor crea cadrul legal, reglementarile favorabile corporatiilor cu care au incheiat deal-ul. Politicienii vor favoriza corporatiile prin restrictii de import, planuri de salvare, ajutoare guvernamentale, subventii si garantii de împrumut.
Restrictii de import? De ce oare imi aduc aminte de uzina Dacia Renault? Iata cum si Bosch cere ajutor de la stat.

In crony capitalism nu mai putem vorbi chiar de nucleul capitalismului, adica de piata libera. Vorbim despre corporatism si coruptie. Crony capitalismul duce la scaderea cresterii economice si la cresterea somajului. Clasa mijlocie este distrusa iar job-urile dispar.

In unele cazuri se poate ajunge la situatia bizara in care corporatiile pot prelua, indirect, conducerea statelor.

In crony capitalism pierderile corporatiile sunt transferate contribuabililor; corporatiile nu-si asuma nicio responsabilitate, niciun risc. Afacerea ideala.

Miscarea Occuppy Wall Street s-a nascut tocmai din cauza crony capitalismului.Se vorbeste foarte mult de lobby-ul pe care corporatiie il fac pe langa politicieni. In multe cazuri, acest lobby poate fi numit simplu coruptie - diferenta dintre cei doi termeni este ata de mica incat devine, aproape, insesizabila.
Nu ma refer neaparat la sistemul de la noi - sistemul nostru economic este atat de corupt incat a lovit economia pana la nivel micro.

Va sugerez vizionarea clipului de mai jos in care David Stockman (fost director buget Casa Alba) vorbeste despre crony capitalism.


Termeni care sunt folositi pentru a descrie crony capitalismul: cronyism, corporatism, mercantilism, liberal fascism, sau venture socialism.

Sunt un liberal si consider ca cel mai bun sistem economic este capitalismul, piata libera. Veti auzi vorbindu-se din ce in ce mai des de acest crony capitalism creat de lacomia politicienilor si corporatistilor.

Acest crony capitalism poate lovi chiar democratia, libera exprimare, Internetul - este forma cea mai neagra a capitalismului.

Crony capitalismul va trebui starpit printr-un cadru legislativ eficient. Daca lucrurile nu se vor schimba riscam ca insasi capitalismul - ca sistem economic - sa fie pus in discutie. Avem de-a face cu o criza a capitalismului insa aceasta este generata de lipsa unor reglementari legislative care sa nu mai permita crearea crony capitalismului.

Cele mai multe dintre protestele de astazi, din toata lumea, sunt cauzate de crony capitalism. Politicieni din intreaga lume au cedat tentatiilor alegand sa serveasca interesele corporatiile nu pe cele ale oamenilor care i-au votat. Regulile democratiei nu mai sunt respectate si acest aspect incepe sa fie vizibil de catre foarte multi.

Trebuie restabilit capitalismul in forma sa initiala, sanatoasa, iar corporatiile care esueaza sa fie lasate sa falimenteze. Nu exista alta solutie daca ne dorim o dezvoltare economica armonioasa.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Televiziunile din Romania si adevarul despre prigoana crestinilor din Egipt (foto/video)

Ati vazut cumva pe vreun canal tv romanesc prigoana cumplita la care sunt expusi crestinii din Egipt? Ati vazut cumva cum sunt arse bisericile crestine din Egipt si cum sunt omorati crestini nevinovati? Ati vazut vreo stire pe vreun canal tv romanesc din care sa reiasa ca autorii masacrelor din Egipt sunt teroristii din Fratia Musulmana, organizatie sprijinita de Bruxelles si Washington? Nu cred!

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.