25 februarie 2012

Google Plus - asemanarea cu Twitter si alte cateva observatii

Google Plus este o retea sociala relativ noua. Multi se intreaba ce este cu aceasta noua retea. Am postat mai jos cateva pareri personale.

G+ seamana cu Facebook?
Utilizatorii care sosesc de pe reteaua Facebook se asteapta ca Google Plus sa fie o retea oarecum asemanatoare. Nu este, G+ n-are nicio treaba cu Facebook - Facebook nu este un reper corect in cazul asta. Uitati de Facebook - Google Plus este un concept nou, diferit.

Bun - atunci cu ce retea sociala seamana Google Plus cel mai mult, daca nu cu Facebook? Unii afirma ca Google Plus ar fi o combinatie intre Twitter si Linkedin. Intr-o anumita masura sunt de acord, insa bucatica decupata din Linkedin este foarte mica si se refera la partea de prezentare a utilizatorului/firmei.

Google Plus si Twitter 
Google Plus mi se pare a fi un Mega-Twitter. Senzatia asta am avut-o inca de la inceput. Diferenta fata de Twitter ar fi ca nu exista acea limita de 140 de caractere. Poti folosi hashtag-uri; poti crea liste (cercuri); poti comenta/urmari/share-ui postul oricui.
Usor de observat, Google Plus ofera aceeasi libertate de miscare si deschidere ca si Twitter.

Socializare in G+
In Google Plus socializarea este dinamica, contactul cu utilizatorii straini fiind liber, foarte deschis. Cei mai multi useri G+ se conformeaza dinamismului retelei, participand activ prin voturi, comentarii, share, postari, contacte, video chat ...

Cercuri (contacte)
Utilizatorii G+ nu refuza includerea in cat mai multe cercuri, ba dimpotriva. Userul G+ doreste sa fie inclus in cat mai multe cercuri pentru a castiga in popularitate. De regula, vei fi introdus in cercuri de cei pe care i-ai introdus si tu. Reciprocitatea functioneaza intr-o masura destul de mare, singurele exceptii fiind reprezentate de utilizatorii consacrati, inclusi in mii de cercuri.


Cei mai multi useri din reteaua Google Plus par a proveni din domeniul tech, foto si business. Mai nou, o data cu aparitia puternicului curent anti-ACTA, au aparut si foarte multi activisti care lupta pentru un Internet liber.

In cadrul retelei Google Plus exista un motor intern de cautare care insereaza si rezultate din motorul Google. Poti restrange cautarea specificand un anumit oras; poti sorta rezultatele cautarii in functie de data sau succesul postarii.

Google ofera 1 GB pentru stocare foto prin intermediul retelei foto Picasa Web Albums.

Interfata G+ este una de tip "Google" adica simpla si oarecum intuitiva. Spun oarecum intuitiva deoarece mai exista si cateva functii la care nu este atat de usor de ajuns.

Din pacate, pe Google Plus exista si destule conturi goale sau neactualizate de ceva timp; utilizatorii romani (activi) sunt destul de putini.


Ce nu reusesc sa inteleg, inca, este directia spre care se indreapta Google Plus. A ramane doar un Mega-Twitter nu mi se pare o idee prea buna. Ceva ii lipseste acestei retele insa nu reusesc sa-mi dau seama exact ce anume. Este foarte posibil ca forma actuala a retelei sa nu fie cea finala, Google urmand sa adauge pe parcurs noi functionalitati.

Este util un cont pe Google Plus? Bineinteles, daca va intereseaza segmentul SEO sau aveti o afacere online. Sa nu uitam ca in spatele retelei Google Plus se afla taticul acesteia, motorul Google :).

Contul meu pe G+

Niciun comentariu:



Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)