26 februarie 2012

Monitoare PC - sfaturi utile

Daca doresti performanta, achizionarea unui monitor PC nu mai este o sarcina tocmai simpla. Nu trebuie sa absolvi nicio facultate de profil :) insa trebuie sa cunosti cateva aspecte tehnice.

Urmariti video-ul de mai jos pentru a va face o idee despre monitoarele PC (marime ecran, tehnologii, specificatii tehnice, optiuni hardware).Sugestii utile parametri
Monitor tip: CRT (generatie veche); LCD TFT (cele mai uzuale); LCD LED (cele mai noi); OLED (in teste). Comparatii aici.
Ecran tip: TN, IPS, VA, MVA, PVA. Mai multe aici si aici.
Rezolutie - cat mai mare. Numar de pixeli latime x inaltime (FullHD = 1920x1080).
  * Native resolution se refera la rezolutia optima sugerata de fabricant.
Timpul de raspuns (latenta) - cat mai mic
Unghiuri vizibilitate (vertical/orizontal) - cat mai mari
Pixel Pitch sau Dot Pitch (distanta intre pixeli) - cat mai mic
Rata refresh (Hz) - cat mai mare
Luminozitatea se masoara in cd/m2 (candela) - cat mai mare
Contrast (tipic) si Dinamic contrast - cat mai mare
Profunzime cromatica: >16,7 milioane de culori

Conectori
D-Sub (Analog), HDMI (High-Definition Multimedia Interface), DisplayPort, DVI (digital), S-Video, Composite, Component, iesire casti, porturi USB, cititor carduri stocare, LAN.

Altele:
Tuner TV
Boxe integrate
Suport inaltime reglabila, inclinare, pivotare
Montare perete


Sfaturi utile cumparare monitor PC

Tineti cont de specificatiile monitorului insa nu va bazati exclusiv pe acestea. Specificatiile afisate nu reliefeaza intotdeauna realitatea deoarece fiecare fabricant are propriile metode de masurare a diversilor parametri.

Cel mai indicat ar fi sa va bazati pe propria privire. Foarte important este ca in apropierea monitorului ales sa existe si alte monitoare care afiseaza aceleasi imagini; selectarea prin comparatie este una dintre cele mai bune metode pentru achizionarea unui monitor PC.

Priviti monitorul din mai multe unghiuri (stanga-dreapta; sus-jos) pentru a depista unghiurile maxime pana la care imaginea se poate vedea clar.

Ideal ar fi sa testati monitorul ruland un film la rezolutie maxima (un joc ar fi ideal). Testul este util pentru a putea depista eventuale intarzieri in afisarea imaginii (fragmentarea imaginii).

Un monitor performant va avea intotdeauna un meniu OSD complex.

Verificati nivelul de contrast al monitorului de pe raft. Daca monitoarele de pe raft afiseaza imaginile aproximativ la fel iar nivelul de contrast al monitorului ales este aproape de nivelul maxim, ar fi bine sa faceti alta alegere.

Setati contrastul la maximum pentru a observa daca imaginea se mai pastreaza curata.

Porturi - cu cat mai multe cu atat mai bine.

Dupa ce ati ales monitorul cereti vanzatorului unul absolut nou, in cutie. Nu puteti sti de cat timp sta monitorul pe raft si cate ore de functionare are deja. Un monitor care a functionat cateva zile nu mai poate fi un monitor nou.

Interesati-va unde se afla cel mai apropiat centru de reparatii pentru monitorul respectiv.

Sa cumpar online sau nu?
De multe ori achizitionarea hardware-ului PC din online este mult mai avantajoasa. Totusi, a alege un monitor numai dupa specificatiile afisate pe un site nu este intotdeauna cea mai buna idee.

Conversie rapida inch in cm
Introduceti in caseta de cautare Google numar inch=?cm unde numar = valoare inch.

Monitor cu ecran mat sau lucios? Parere personala: aparte de aspectele tehnice, cine si-ar dori un ecran PC tip "oglinda"?

Atentie la pixelii morti.

Ecrane OLED

credit foto

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)