24 februarie 2012

Romania suspenda ACTA - cateva observatii

Cu o mare intarziere, Romania a suspendat procesul de ratificare a acordului ACTA (Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii).

Trebuie amintit ca promotorul acordului ACTA a fost chiar Comisia Europeana. In urma protestelor masive din Europa, Comisia Europeana a facut un pas inapoi trimitand acordul ACTA catre Curtea de Justitie a UE. Curtea de Justitie europeana va trebui sa decida daca acordul ACTA incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

In paranteza fie spus, acordul ACTA calca de-a dreptul in picioare drepturile si libertatile fundamentale ale omului, nu ca le incalca. Nici ISP-istii nu sunt prea incantati de ACTA.
Acordul ACTA apara interesele corporatiilor fiind creat chiar de catre acestea. In acest caz, Comisia Europeana a fost avocatul corporatiilor, interesele utilizatorilor fiind uitate integral.

Curios este faptul ca si Viviane Reding (comisar EU pentru justitie, cetatenie si drepturi fundamentale) a sprijinit ACTA. Se pare ca interesele au fost enorme daca s-a ajuns pana la Viviane Reding. Tocmai cei pusi sa pazeasca democratia si drepturile noastre in Europa sprijina un acord anti-utilizator? Lupul la oi?
Mai multe despre cum s-au desfasurat lucrurile la nivel european aici.

Pe viitor ar trebui sa fim mult mai atenti la reglementarile care vin dinspre Comisia Europeana.

La spartul targului s-a gandit si Romania sa suspende ratificarea acordului ACTA; oricum nu prea mai avea ce face din moment ce chiar Comisia Europeana suspendase acordul.

Din pacate, guvernantii nostrii au cazut acest test cu brio. Se pare ca nici nu s-a dorit o dezbatere publica a acestui acord, guvernantii preferand ca acordul sa fie adoptat in secret, fara obiectii, fara dezbateri.

Vom vedea ce se va mai intampla cu aceasta mizerie numita acord ACTA - poate va fi doar modificata, poate va disparea. Vom urmari atent desfasurarea evenimentelor.

Oricum, pentru utilizatorii de Internet pericolul nu a trecut - la orizont apare o amenintare mult mai puternica decat acordul ACTA: implicarea ONU.

Niciun comentariu:Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)