Treceți la conținutul principal

Despre extragerea gazelor de sist prin fractionare hidraulica (video)

Din ciclul colonizarea Romaniei astazi un nou episod: exploatarea gazelor de sist.

In timp ce scandalul Rosia Montana Gold Corporation continua, o noua investitie de tip colonial apare la orizont: extragerea gazelor de sist prin fractionare hidraulica.


In ultimul timp avem parte numai de asemenea "investitii". A se observa ca toate aceste investitii se indreapta catre resursele naturale ale Romaniei.

Nu stiu cat de profitabila este exploatarea gazelor de sist insa am aflat ca este deosebit de periculoasa pentru mediu si pentru fiintele care locuiesc in apropierea exploatarii. Bulgaria a interzis recent acest tip de exploatare iar in Ecuador a avut loc un scandal enorm dupa ce s-a descoperit modul scandalos in care Chevron facuse exploatarea. Mai multe despre Chevron aici.

Metoda folosita pentru extragerea gazelor de sist se numeste fractionare hidraulica si poate produce chiar cutremure. Sunt folosite substante toxice pentru oameni sau animale, panza freatica este otravita iar mediul inconjurator este grav poluat. De mentionat este si faptul ca pentru extragerea gazului de sist prin acesta metoda se folosesc cantitati impresionante de apa, apa care ulterior devine inutilizabila.
In limba engleza metoda se numeste hydraulic fracturing.

Ciudat este nu exista studii de mediu referitoare la acesta metoda de extragere a gazului de sist - abia acum Parlamentul European cere un studiu de mediu.
Pentru oficialitatile noastre se pare ca, de aceasta data, nu mai conteaza prea mult studiile de mediu, acestea grabindu-se sa bata palma cat mai repede cu investitorii - numai cand suntem taxati statul devine foarte grijuliu cu mediul inconjurator.

Urmariti un documentar postat pe Youtube de Radio France Internationale (in limba romana) despre exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice.

Metoda controversata (fractionare hidraulica) s-a folosit pe larg in SUA - daca doriti sa aflati cu ce tip de probleme (grave) s-au confruntat americanii urmariti documentarul video de mai jos. Printre altele veti putea vedea si cum ia foc apa de la robinet.Semnati petitia impotriva exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica in Romania.

credit foto

Update
Urmariti clipul aici.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Incalzirea globala - inselatorie de proportii globale (video)

Stiati ca iernile grele, zapada inalta de un metru, gerul care-ti taie respiratia sunt cauzate de incalzirea vremii??? Ce? Nu e logic? Stiu!

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Yepi - site jocuri online

Jocurile in browser reprezinta unul dintre motivele principale pentru care utilizatorii intra online.