13 martie 2012

Despre extragerea gazelor de sist prin fractionare hidraulica (video)

Din ciclul colonizarea Romaniei astazi un nou episod: exploatarea gazelor de sist.

In timp ce scandalul Rosia Montana Gold Corporation continua, o noua investitie de tip colonial apare la orizont: extragerea gazelor de sist prin fractionare hidraulica.


In ultimul timp avem parte numai de asemenea "investitii". A se observa ca toate aceste investitii se indreapta catre resursele naturale ale Romaniei.

Nu stiu cat de profitabila este exploatarea gazelor de sist insa am aflat ca este deosebit de periculoasa pentru mediu si pentru fiintele care locuiesc in apropierea exploatarii. Bulgaria a interzis recent acest tip de exploatare iar in Ecuador a avut loc un scandal enorm dupa ce s-a descoperit modul scandalos in care Chevron facuse exploatarea. Mai multe despre Chevron aici.

Metoda folosita pentru extragerea gazelor de sist se numeste fractionare hidraulica si poate produce chiar cutremure. Sunt folosite substante toxice pentru oameni sau animale, panza freatica este otravita iar mediul inconjurator este grav poluat. De mentionat este si faptul ca pentru extragerea gazului de sist prin acesta metoda se folosesc cantitati impresionante de apa, apa care ulterior devine inutilizabila.
In limba engleza metoda se numeste hydraulic fracturing.

Ciudat este nu exista studii de mediu referitoare la acesta metoda de extragere a gazului de sist - abia acum Parlamentul European cere un studiu de mediu.
Pentru oficialitatile noastre se pare ca, de aceasta data, nu mai conteaza prea mult studiile de mediu, acestea grabindu-se sa bata palma cat mai repede cu investitorii - numai cand suntem taxati statul devine foarte grijuliu cu mediul inconjurator.

Urmariti un documentar postat pe Youtube de Radio France Internationale (in limba romana) despre exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice.

Metoda controversata (fractionare hidraulica) s-a folosit pe larg in SUA - daca doriti sa aflati cu ce tip de probleme (grave) s-au confruntat americanii urmariti documentarul video de mai jos. Printre altele veti putea vedea si cum ia foc apa de la robinet.Semnati petitia impotriva exploatarii gazelor de sist prin fractionare hidraulica in Romania.

credit foto

Update
Urmariti clipul aici.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)