Treceți la conținutul principal

Palatul Culturii din Ploiesti

In orasul Ploiesti nu exista prea multe obiective turistice. Turistul care nimereste in Ploiesti va pleca dezamagit din oras deoarece n-au mai ramas prea multe lucruri de vizitat iar orasul in sine nu este vreo metropola.

Ce te surprinde in Ploiesti (pe langa multe altele) este centrul anost si foarte mic. Cu toate ca orasul se intinde pe o suprafata destul de mare (aproximativ 60 km²), centrul acestuia poate fi parcurs intr-un sfert de ora, la pas usor.


Palatul Culturii din Ploiesti este cea mai impozanta cladire istorica din oras. Edificiul construit in stil neoclasic francez a fost inaugurat la 26 noiembrie 1933 chiar de catre regele Carol al II-lea. Initial, cladirea s-a numit Palat al Justitiei.

O serie de evenimente nefericite au condus la distrugerea cladirilor istorice din oras, cladiri care aminteau de frumoasa perioada interbelica. Bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial, comunistii, dezinteresul autoritatilor si hraparetele agentii imobiliare au "rezolvat" orasul, astazi Ploiestiul transformandu-se intr-un oras fara personalitate. Din fericire, Palatul Culturii a ramas in picioare, suferind o sumedenie de renovari nereusite. Trebuie amintit faptul ca o renovare a unui edificiu public in Ploiesti poate dura o vesnicie, poate chiar doua. Nici acum nu este terminata renovarea palatului, aceasta incepand ... candva in secolul trecut.

Daca ajungeti in Ploiesti si nimeriti in fata palatului aruncati un ochi pe frontispiciul acestuia. In partea superioara a cladirii sta scris mare Palatul Culturii. Ok ... corect. Acum priviti mai atent litera C. Nu vi se pare ca exista o problema? Una destul de mare?

Palatul Culturii Ploiesti


Dupa cum se poate observa chiar si de la un kilometru, C-ul respectiv este stramb si subdimensionat - este atat de eronat construit incat iti sare in ochi, n-ai cum sa nu-l observi. De cate ori trec prin fata Palatului Culturii privirea imi este atrasa de litera respectiva. Nu pot sa inteleg - renovezi o cladire si gresesti constructia unei litere? Apoi, daca observi ca ai gresit dispunerea si dimensiunea literei, de ce nu o refaci? Care-i problema? E o simpla litera. Stiu: las-o ma ca merge-asa. Merge, insa nu chiar la toata lumea. Unii vad, au privire, privesc cu ochii pe care-i au in dotare si - culmea - observa ciudateniile astea inexplicabile.
C-ul respectiv n-ar fi reprezentat vreo mare scofala daca ar fi provenit de la vreun C.A.P.. Problema este ca litera respectiva apartine singurului palat din Ploiesti.

Am realizat un clip pentru a se putea vedea starea in care se afla exteriorul Palatului Culturii din Ploiesti. In interior inca n-am filmat - poate pe viitor.Dupa cum se poate vedea si in clip, circulatia auto pe straduta din fata palatului a fost restrictionata. Pentru toata lumea? Hahaha, bineinteles ca nu - masinile celor din primarie au acces fara nicio problema. Regulile nu se respecta chiar de toata lumea - in Romania exceptiile de acest tip se intalnesc la tot pasul.

Dupa cum am mai spus, Palatul Culturii se afla in plin centru. Cu toate acestea, in interiorul gradinii palatului zac munti de gunoaie fara ca cineva sa se deranjeze in vreun fel. Sunt constient ca Ploiestiul a decazut din ce in ce mai mult asa ca n-am mari asteptari insa, totusi, ne aflam in centrul orasului. Macar curat sa fie.

Se pare ca nimeni din primarie (care-i peste drum de palat) nu se sinchiseste de starea jalnica a palatului. Acum s-au schimbat primarul si consilierii; poate se gandeste cineva sa refaca macar litera aia stramba. Daca m-as referi si la muntii de gunoi si la terminarea renovarii palatului cred ca as cere deja prea mult - nu-mi imaginez ca traiesc in Vestul civilizat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Toshiba Satellite - dezactivare Boot Speed Fast in BIOS

Un numar mare de modele de laptop-uri Toshiba Satellite au optiunea Boot Speed in meniul din BIOS.

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Data aparitie GTA V pentru PC

Rockstar le-a dat o veste buna fanilor jocului GTA V, anuntand data aparitiei pentru PC.

Hitler - cum se instaureaza o dictatura (video)

Din pacate, in secolul XX, Europa a trecut prin fascism, nazism, comunism, bolsevism. Aceste sisteme totalitare, izvorate din socialism, au creat dictaturi sangeroase. In fruntea acestor sisteme s-a aflat, inevitabil, cate un "tatuc" psihopat care s-a considerat, fireste, un vizionar intelept. Hitler s-a bazat pe o "elita" formata dintr-o adunatura de indivizi malefici, multi dintre acestia avand grave probleme psihice.
Foarte important de retinut este faptul ca toate aceste sisteme dictatoriale au creat genocide invocand "binele comun", "binele comunitatii", "o viata mai buna pentru toti". In cadrul acestor sisteme totalitarebinele individului n-a contat niciodata.

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.