Treceți la conținutul principal

Efectul halo sau cum putem judeca gresit o persoana

De cate ori spunem despre o persoana prietenoasa ca este si de treaba? De cate ori avem impresia ca o persoana vesela sau carismatica este si prietenoasa?
De cate ori ne gandim ca un actor indragit este si o persoana placuta?
De cate ori ne imaginam ca un politician carismatic este si un om cinstit?
De cate ori ne imaginam ca o femeie frumoasa este si placuta sau buna la pat?

In situatiile de mai sus intra in functiune efectul halo. Poti judeca gresit o persoana luand in calcul o singura particularitate a acesteia. Din cauza unei singure trasaturi pozitive tinzi sa-i atribui respectivului si alte calitati pe care, probabil, acela nu le are.

Este cunoscut si faptul ca persoanele care au o fizionomie placuta sunt avantajate fata de celelalte persoane, probabil mai meritoase.

Efectul halo functioneaza si in sens negativ adica o persoana poate fi judecata gresit numai din cauza unei singure trasaturi negative.

Efectul halo sau eroarea halo este legat de subevaluarea/supraevaluarea eronata a persoanelor.Primul studiu despre acest efect a fost publicat in 1920 de psihologul Edward Thorndike.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Chemtrails - darele mortii raspandite de avioane (video)

Foarte multi oameni au sesizat reteaua ciudata de dare pe cer, dare foarte lungi, lasate de avioane de mari dimensiuni. Aceste dare lungi care brazdeaza cerul sunt compuse din substante chimice pulverizate de avioane. Darele respective se numesc chemtrails sau, mai nou, darele mortii.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Jocuri online - plugin-uri utile

Utilizatorii incepatori pot ramane serios pe ganduri atunci cand observa ca PC-ul nou-nout nu poate rula online nici macar un joculet flash.
Pentru a putea rula jocuri online in browser utilizatorul va trebui sa instaleze cateva plugin-uri auxiliare. Numai prin intermediul acestor plugin-uri jocurile online vor putea rula.

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.