Treceți la conținutul principal

Efectul halo sau cum putem judeca gresit o persoana

De cate ori spunem despre o persoana prietenoasa ca este si de treaba? De cate ori avem impresia ca o persoana vesela sau carismatica este si prietenoasa?
De cate ori ne gandim ca un actor indragit este si o persoana placuta?
De cate ori ne imaginam ca un politician carismatic este si un om cinstit?
De cate ori ne imaginam ca o femeie frumoasa este si placuta sau buna la pat?

In situatiile de mai sus intra in functiune efectul halo. Poti judeca gresit o persoana luand in calcul o singura particularitate a acesteia. Din cauza unei singure trasaturi pozitive tinzi sa-i atribui respectivului si alte calitati pe care, probabil, acela nu le are.

Este cunoscut si faptul ca persoanele care au o fizionomie placuta sunt avantajate fata de celelalte persoane, probabil mai meritoase.

Efectul halo functioneaza si in sens negativ adica o persoana poate fi judecata gresit numai din cauza unei singure trasaturi negative.

Efectul halo sau eroarea halo este legat de subevaluarea/supraevaluarea eronata a persoanelor.Primul studiu despre acest efect a fost publicat in 1920 de psihologul Edward Thorndike.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Incalzirea globala - inselatorie de proportii globale (video)

Stiati ca iernile grele, zapada inalta de un metru, gerul care-ti taie respiratia sunt cauzate de incalzirea vremii??? Ce? Nu e logic? Stiu!

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.

Yepi - site jocuri online

Jocurile in browser reprezinta unul dintre motivele principale pentru care utilizatorii intra online.