Treceți la conținutul principal

Resursele naturale ale Romaniei

Titlul postarii ar fi putut fi si "Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta".
Inainte de text, urmariti clipul de mai jos. Interesante sunt afirmatiile celor doi geologi.


Daca Romania este plina de resurse naturale atunci de ce o duc romanii din ce in ce mai greu?

Cauzele principale sunt cunoscute: furtul si coruptia. Unii au furat tot ce-au putut prin diferite combinatii altii s-au lasat corupti pentru a-si umfla conturile.

Distrugerea premeditata, prin diferite scheme, a unor obiective economice a fost una dintre metodele aplicate pe scara larga in Romania.

De aproape 15 ani a existat o politica economica prost gandita bazata pe salarii foarte mici si vanzarea catre corporatii a tot ce se putea, la preturi de nimic, vanzari care aveau la baza contracte care nu avantajau statul roman.

Mentinerea salariului minim la un nivel foarte scazut a participat intr-o mare masura la dezastrul in care ne aflam astazi. Consumul s-a prabusit tocmai din aceasta cauza iar fara consum nu exista dezvoltare.

Mai jos puteti vedea un grafic cu salariile minime din Europa in 2012.
salariu minim 2012
sursa foto

Cine doreste mentinerea acestui salariu minim la un nivel distructiv? Statul si angajatorii/corporatistii. Cine pierde din combinatia asta?  Angajatul, bineinteles.
Acest articol asta ne ajuta sa intelegem mai bine cum sta treaba cu salariile mentinute special la valori scazute.

Indepartarea profesionistilor din posturi si inlocuirea acestora cu persoane fara pregatire, angajate prin nepotism, pe linie politica sau persoane care au avut ca unica "calitate" obedienta. Fara profesionisti, adica "omul potrivit la locul potrivit", nu te poti gandi la vreo dezvoltare economica serioasa - mai devreme sau mai tarziu tot la faliment ajungi.

Dezinteresul pentru firmele mici/mijlocii a fost o alta cauza a situatiei in care ne aflam astazi. Taxe, suprataxe, suprareglementari, lipsa credite.

Suprataxarea statala n-a avut decat efecte negative in economie.

Gestionarea defectuoasa a resuselor financiare existente. Nu de putine ori, banii publici au fost aruncati, pur si simplu, pe geam. Scandaluri pe aceasta tema sunt aproape saptamanale.

Cadrul economic legislativ gandit extrem de prost, uneori premeditat, alteori din pura prostie.

In ultimii ani, la adancirea dezastrului economic a mai participat si FMI-ul, care, dupa mine, nu are alt rol decat acela de a indatora tari pentru a le cumpara pe nimic sau subjuga. Nicio tara nu s-a dezvoltat aplicand schemele propuse de FMI, ba dimpotriva. Vezi celebrul caz al Argentinei.
Nici masurile economice ale UE nu ne-au ajutat in vreun fel pentru a iesi din dezastru. Austeritatea sustinuta de Germania a distrus, in primul rand, economiile tarilor mai slab dezvoltate. Austeritatea distruge dezvoltarea economica deoarece conduce la blocarea oricaror masuri care ar genera progres.
Apoi, ambele entitati (UE/FMI) ne privesc deja ca pe o colonie asa ca nu ne putem astepta la nimic contructiv din acele zone.

Globalizarea nu ne avantajeaza in niciun fel ba dimpotriva, ne va bloca definitiv dezvoltarea economica. Nu ne putem astepta la vreo dezvoltare economica proiectata de factori externi. Singura solutie este sa ne gasim singuri drumul corect.


Privind tabloul (destul de complet) e usor de inteles de ce am ajuns in halul in care suntem. Oricare tara care ar fi aplicat metodele distructive de mai sus ar fi ajuns tot in fundatura in care ne aflam noi astazi - chiar si Germania ar fi dat faliment.

Am vazut ca avem o tara cu resurse bogate si ca nu suntem chiar un dezastru asa cum ar dori unii sa credem. Ce-ar trebui facut mai departe? Raspunsul este simplu: eliminarea cauzelor de mai sus si Romania va incepe intr-adevar sa se dezvolte. Insa implementarea masurilor nu este simpla - o mare problema o reprezinta rezistenta unor persoane cu mentalitati gresite.

Niciodata n-am crezut ca Romania este o tara de mana a doua sau ca romanii sunt mai putin dezvoltati intelectual decat altii. Am trait si prin Italia si prin Germania asa ca mi-am putut face o idee.

Nu suntem nici o tara mica asa cum o prezinta unii. Ca suprafata suntem pe locul 13 in Europa iar ca numar de locuitori pe locul zece. (din mai mult de 50 de state). Nu suntem chiar un catun, asa cum tot explica unii pe la tv, nu? Cifrele arata realitatea.
Aici pot face o paranteza - sunt destui cei care nu vad cu ochi buni faptul ca Romania este o tara relativ mare.

Nu este paradoxal? Intr-o tara mare, cu aur, argint, petrol, gaze, mare, fluviu, rauri, munti, terenuri agricole intinse si multe alte avantaje naturale populatia sa o duca foarte greu atat de mult timp?
 
Douazeci de ani nu s-a facut ce trebuia, am tot mers pe drumuri infundate. Oricand am putea indrepta lucrurile daca s-ar dori. Dar se doreste? Intrebare de zece puncte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Maximilian - Arată Bine feat. MefX & DJ Oldskull (Cenzurat)

Clipul e bun :).

Cel mai mare elicopter din lume ridica in aer un elicopter militar american (video)

Ati vazut vreodata un elicopter de peste 10 tone stand in aer fara ca elicele sa functioneze? Nici eu ... pana acum.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Top 10 cele mai bune voci feminine din muzica usoara romaneasca

In peisajul muzical romanesc exista interprete care pot fi incadrate in categoriile grea, mijlocie sau musca/plastic. In postarea de fata ma voi referi numai la categoria grea.
Cu totii stim cam despre cine-i vorba la categoria musca (sau plastic) :) - paiatele de doi lei, lipsite de orice talent muzical, paiate care incearca prin orice metode (bani, chiloti, interventii ...) sa penetreze in lumea muzicala.