Treceți la conținutul principal

Resursele naturale ale Romaniei

Titlul postarii ar fi putut fi si "Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta".
Inainte de text, urmariti clipul de mai jos. Interesante sunt afirmatiile celor doi geologi.


Daca Romania este plina de resurse naturale atunci de ce o duc romanii din ce in ce mai greu?

Cauzele principale sunt cunoscute: furtul si coruptia. Unii au furat tot ce-au putut prin diferite combinatii altii s-au lasat corupti pentru a-si umfla conturile.

Distrugerea premeditata, prin diferite scheme, a unor obiective economice a fost una dintre metodele aplicate pe scara larga in Romania.

De aproape 15 ani a existat o politica economica prost gandita bazata pe salarii foarte mici si vanzarea catre corporatii a tot ce se putea, la preturi de nimic, vanzari care aveau la baza contracte care nu avantajau statul roman.

Mentinerea salariului minim la un nivel foarte scazut a participat intr-o mare masura la dezastrul in care ne aflam astazi. Consumul s-a prabusit tocmai din aceasta cauza iar fara consum nu exista dezvoltare.

Mai jos puteti vedea un grafic cu salariile minime din Europa in 2012.
salariu minim 2012
sursa foto

Cine doreste mentinerea acestui salariu minim la un nivel distructiv? Statul si angajatorii/corporatistii. Cine pierde din combinatia asta?  Angajatul, bineinteles.
Acest articol asta ne ajuta sa intelegem mai bine cum sta treaba cu salariile mentinute special la valori scazute.

Indepartarea profesionistilor din posturi si inlocuirea acestora cu persoane fara pregatire, angajate prin nepotism, pe linie politica sau persoane care au avut ca unica "calitate" obedienta. Fara profesionisti, adica "omul potrivit la locul potrivit", nu te poti gandi la vreo dezvoltare economica serioasa - mai devreme sau mai tarziu tot la faliment ajungi.

Dezinteresul pentru firmele mici/mijlocii a fost o alta cauza a situatiei in care ne aflam astazi. Taxe, suprataxe, suprareglementari, lipsa credite.

Suprataxarea statala n-a avut decat efecte negative in economie.

Gestionarea defectuoasa a resuselor financiare existente. Nu de putine ori, banii publici au fost aruncati, pur si simplu, pe geam. Scandaluri pe aceasta tema sunt aproape saptamanale.

Cadrul economic legislativ gandit extrem de prost, uneori premeditat, alteori din pura prostie.

In ultimii ani, la adancirea dezastrului economic a mai participat si FMI-ul, care, dupa mine, nu are alt rol decat acela de a indatora tari pentru a le cumpara pe nimic sau subjuga. Nicio tara nu s-a dezvoltat aplicand schemele propuse de FMI, ba dimpotriva. Vezi celebrul caz al Argentinei.
Nici masurile economice ale UE nu ne-au ajutat in vreun fel pentru a iesi din dezastru. Austeritatea sustinuta de Germania a distrus, in primul rand, economiile tarilor mai slab dezvoltate. Austeritatea distruge dezvoltarea economica deoarece conduce la blocarea oricaror masuri care ar genera progres.
Apoi, ambele entitati (UE/FMI) ne privesc deja ca pe o colonie asa ca nu ne putem astepta la nimic contructiv din acele zone.

Globalizarea nu ne avantajeaza in niciun fel ba dimpotriva, ne va bloca definitiv dezvoltarea economica. Nu ne putem astepta la vreo dezvoltare economica proiectata de factori externi. Singura solutie este sa ne gasim singuri drumul corect.


Privind tabloul (destul de complet) e usor de inteles de ce am ajuns in halul in care suntem. Oricare tara care ar fi aplicat metodele distructive de mai sus ar fi ajuns tot in fundatura in care ne aflam noi astazi - chiar si Germania ar fi dat faliment.

Am vazut ca avem o tara cu resurse bogate si ca nu suntem chiar un dezastru asa cum ar dori unii sa credem. Ce-ar trebui facut mai departe? Raspunsul este simplu: eliminarea cauzelor de mai sus si Romania va incepe intr-adevar sa se dezvolte. Insa implementarea masurilor nu este simpla - o mare problema o reprezinta rezistenta unor persoane cu mentalitati gresite.

Niciodata n-am crezut ca Romania este o tara de mana a doua sau ca romanii sunt mai putin dezvoltati intelectual decat altii. Am trait si prin Italia si prin Germania asa ca mi-am putut face o idee.

Nu suntem nici o tara mica asa cum o prezinta unii. Ca suprafata suntem pe locul 13 in Europa iar ca numar de locuitori pe locul zece. (din mai mult de 50 de state). Nu suntem chiar un catun, asa cum tot explica unii pe la tv, nu? Cifrele arata realitatea.
Aici pot face o paranteza - sunt destui cei care nu vad cu ochi buni faptul ca Romania este o tara relativ mare.

Nu este paradoxal? Intr-o tara mare, cu aur, argint, petrol, gaze, mare, fluviu, rauri, munti, terenuri agricole intinse si multe alte avantaje naturale populatia sa o duca foarte greu atat de mult timp?
 
Douazeci de ani nu s-a facut ce trebuia, am tot mers pe drumuri infundate. Oricand am putea indrepta lucrurile daca s-ar dori. Dar se doreste? Intrebare de zece puncte.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Data aparitie GTA V pentru PC

Rockstar le-a dat o veste buna fanilor jocului GTA V, anuntand data aparitiei pentru PC.

Hitler - cum se instaureaza o dictatura (video)

Din pacate, in secolul XX, Europa a trecut prin fascism, nazism, comunism, bolsevism. Aceste sisteme totalitare, izvorate din socialism, au creat dictaturi sangeroase. In fruntea acestor sisteme s-a aflat, inevitabil, cate un "tatuc" psihopat care s-a considerat, fireste, un vizionar intelept. Hitler s-a bazat pe o "elita" formata dintr-o adunatura de indivizi malefici, multi dintre acestia avand grave probleme psihice.
Foarte important de retinut este faptul ca toate aceste sisteme dictatoriale au creat genocide invocand "binele comun", "binele comunitatii", "o viata mai buna pentru toti". In cadrul acestor sisteme totalitarebinele individului n-a contat niciodata.

Chemtrails - darele mortii raspandite de avioane (video)

Foarte multi oameni au sesizat reteaua ciudata de dare pe cer, dare foarte lungi, lasate de avioane de mari dimensiuni. Aceste dare lungi care brazdeaza cerul sunt compuse din substante chimice pulverizate de avioane. Darele respective se numesc chemtrails sau, mai nou, darele mortii.

GTA 5 pentru PC?

Sute de mii de gameri asteapta versiunea GTA 5 pentru PC. De ce intarzie atat de mult aceasta versiune si cand va aparea?