Treceți la conținutul principal

Cat de sigur este pasaportul biometric

Este pasaportul biometric un instrument sigur pentru stocarea datelor personale? Nu prea.

Pasaportul biometric (ePassport) foloseste vechea tehnologie RFID pentru a stoca date pe un chip. Aceste date pot fi citite de la distanta cu un reader special. Am putea spune ca datele personale stocate pe un pasaportul biometric sunt in siguranta ... atat timp cat un hacker nu este prin apropiere.

Lucrurile sunt simple in domeniul tehnologiei: nu exista un suport electronic de stocare infailibil. Totul poate fi spart. editat, modificat, sters ... Paradoxul este faptul ca suportul electronic de stocare este mult mai nesigur decat cel clasic, pe hartie.


In foto este afisat un pasaport biometric. Acesta poate fi recunoscut dupa simbolul din partea inferioara a copertii.

Autoritatile nu sunt la curent cu faptul ca chipul RFID cu care este dotat pasaportul biometric este vulnerabil? Daca eu si altii stim fiti siguri ca si autoritatile stiu. Si atunci? Este vorba de un control mult mai riguros al persoanelor, de o supraveghere electronica generala. In numele acestei supravegheri electronice totale, autoritatile sunt dispuse sa-si asume riscurile aferente.

Pentru pasapoartele biometrice autoritatile sfatuiesc achizionarea unei huse speciale pentru ca chipul RFID sa nu poata fi citit de la distanta. Husa respectiva ofera securitate totala? Discutabil.

Mai multe pe blogul APTI unde a fost publicat un articol despre siguranta pasaportului biometric.
Exista numeroase modalitati pentru a manipula datele stocate intr-un chip RFID.  In articolul de pe blogul APTI este prezentata aplicatia NFG TagInfo care poate fi instalata intr-un smartphone.

Vizionati filmul Ingerul Digital (implantare biocip).

Postări populare de pe acest blog

Iordanul curge invers de Boboteaza (video)

Dupa cum se stie, la 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Putini cunosc faptul ca, in aceasta zi, Iordanul, raul in care a fost botezat Mantuitorul, isi schimba sensul curgerii.
Aceasta este doar una dintre minunile divine la care ni se permite sa fim martori.

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Muzica si efecte pe desktop - plugin Winamp

Doriti efecte vizuale pe desktop in timp ce ascultati muzica la pc? Folositi player-ul media Winamp.

Televiziunile din Romania si adevarul despre prigoana crestinilor din Egipt (foto/video)

Ati vazut cumva pe vreun canal tv romanesc prigoana cumplita la care sunt expusi crestinii din Egipt? Ati vazut cumva cum sunt arse bisericile crestine din Egipt si cum sunt omorati crestini nevinovati? Ati vazut vreo stire pe vreun canal tv romanesc din care sa reiasa ca autorii masacrelor din Egipt sunt teroristii din Fratia Musulmana, organizatie sprijinita de Bruxelles si Washington? Nu cred!