Treceți la conținutul principal

Cat de sigur este pasaportul biometric

Este pasaportul biometric un instrument sigur pentru stocarea datelor personale? Nu prea.

Pasaportul biometric (ePassport) foloseste vechea tehnologie RFID pentru a stoca date pe un chip. Aceste date pot fi citite de la distanta cu un reader special. Am putea spune ca datele personale stocate pe un pasaportul biometric sunt in siguranta ... atat timp cat un hacker nu este prin apropiere.

Lucrurile sunt simple in domeniul tehnologiei: nu exista un suport electronic de stocare infailibil. Totul poate fi spart. editat, modificat, sters ... Paradoxul este faptul ca suportul electronic de stocare este mult mai nesigur decat cel clasic, pe hartie.


In foto este afisat un pasaport biometric. Acesta poate fi recunoscut dupa simbolul din partea inferioara a copertii.

Autoritatile nu sunt la curent cu faptul ca chipul RFID cu care este dotat pasaportul biometric este vulnerabil? Daca eu si altii stim fiti siguri ca si autoritatile stiu. Si atunci? Este vorba de un control mult mai riguros al persoanelor, de o supraveghere electronica generala. In numele acestei supravegheri electronice totale, autoritatile sunt dispuse sa-si asume riscurile aferente.

Pentru pasapoartele biometrice autoritatile sfatuiesc achizionarea unei huse speciale pentru ca chipul RFID sa nu poata fi citit de la distanta. Husa respectiva ofera securitate totala? Discutabil.

Mai multe pe blogul APTI unde a fost publicat un articol despre siguranta pasaportului biometric.
Exista numeroase modalitati pentru a manipula datele stocate intr-un chip RFID.  In articolul de pe blogul APTI este prezentata aplicatia NFG TagInfo care poate fi instalata intr-un smartphone.

Vizionati filmul Ingerul Digital (implantare biocip).

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Chemtrails - darele mortii raspandite de avioane (video)

Foarte multi oameni au sesizat reteaua ciudata de dare pe cer, dare foarte lungi, lasate de avioane de mari dimensiuni. Aceste dare lungi care brazdeaza cerul sunt compuse din substante chimice pulverizate de avioane. Darele respective se numesc chemtrails sau, mai nou, darele mortii.

Jocuri online - plugin-uri utile

Utilizatorii incepatori pot ramane serios pe ganduri atunci cand observa ca PC-ul nou-nout nu poate rula online nici macar un joculet flash.
Pentru a putea rula jocuri online in browser utilizatorul va trebui sa instaleze cateva plugin-uri auxiliare. Numai prin intermediul acestor plugin-uri jocurile online vor putea rula.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.