Treceți la conținutul principal

Cat de sigur este pasaportul biometric

Este pasaportul biometric un instrument sigur pentru stocarea datelor personale? Nu prea.

Pasaportul biometric (ePassport) foloseste vechea tehnologie RFID pentru a stoca date pe un chip. Aceste date pot fi citite de la distanta cu un reader special. Am putea spune ca datele personale stocate pe un pasaportul biometric sunt in siguranta ... atat timp cat un hacker nu este prin apropiere.

Lucrurile sunt simple in domeniul tehnologiei: nu exista un suport electronic de stocare infailibil. Totul poate fi spart. editat, modificat, sters ... Paradoxul este faptul ca suportul electronic de stocare este mult mai nesigur decat cel clasic, pe hartie.


In foto este afisat un pasaport biometric. Acesta poate fi recunoscut dupa simbolul din partea inferioara a copertii.

Autoritatile nu sunt la curent cu faptul ca chipul RFID cu care este dotat pasaportul biometric este vulnerabil? Daca eu si altii stim fiti siguri ca si autoritatile stiu. Si atunci? Este vorba de un control mult mai riguros al persoanelor, de o supraveghere electronica generala. In numele acestei supravegheri electronice totale, autoritatile sunt dispuse sa-si asume riscurile aferente.

Pentru pasapoartele biometrice autoritatile sfatuiesc achizionarea unei huse speciale pentru ca chipul RFID sa nu poata fi citit de la distanta. Husa respectiva ofera securitate totala? Discutabil.

Mai multe pe blogul APTI unde a fost publicat un articol despre siguranta pasaportului biometric.
Exista numeroase modalitati pentru a manipula datele stocate intr-un chip RFID.  In articolul de pe blogul APTI este prezentata aplicatia NFG TagInfo care poate fi instalata intr-un smartphone.

Vizionati filmul Ingerul Digital (implantare biocip).

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.

Incalzirea globala - inselatorie de proportii globale (video)

Stiati ca iernile grele, zapada inalta de un metru, gerul care-ti taie respiratia sunt cauzate de incalzirea vremii??? Ce? Nu e logic? Stiu!

Film crestin - Imparatul David (subtitrat)

In preajma Craciunului, un film crestin, subtitrat in romana. Vizionare placuta.

Yepi - site jocuri online

Jocurile in browser reprezinta unul dintre motivele principale pentru care utilizatorii intra online.

Perioada interbelica, perioada de aur a Romaniei

Uitandu-ma peste fotografii din perioada interbelica am realizat ca Romania a fost candva o adevarata tara europeana. Chiar si din fotografii poti sesiza ca exista o diferenta uriasa intre mentalitatea romanului de atunci si ce-l de astazi - diferenta este atat de mare incat cei doi par a nu avea nimic in comun.