28 ianuarie 2013

Cat de sigur este pasaportul biometric

Este pasaportul biometric un instrument sigur pentru stocarea datelor personale? Nu prea.

Pasaportul biometric (ePassport) foloseste vechea tehnologie RFID pentru a stoca date pe un chip. Aceste date pot fi citite de la distanta cu un reader special. Am putea spune ca datele personale stocate pe un pasaportul biometric sunt in siguranta ... atat timp cat un hacker nu este prin apropiere.

Lucrurile sunt simple in domeniul tehnologiei: nu exista un suport electronic de stocare infailibil. Totul poate fi spart. editat, modificat, sters ... Paradoxul este faptul ca suportul electronic de stocare este mult mai nesigur decat cel clasic, pe hartie.


In foto este afisat un pasaport biometric. Acesta poate fi recunoscut dupa simbolul din partea inferioara a copertii.

Autoritatile nu sunt la curent cu faptul ca chipul RFID cu care este dotat pasaportul biometric este vulnerabil? Daca eu si altii stim fiti siguri ca si autoritatile stiu. Si atunci? Este vorba de un control mult mai riguros al persoanelor, de o supraveghere electronica generala. In numele acestei supravegheri electronice totale, autoritatile sunt dispuse sa-si asume riscurile aferente.

Pentru pasapoartele biometrice autoritatile sfatuiesc achizionarea unei huse speciale pentru ca chipul RFID sa nu poata fi citit de la distanta. Husa respectiva ofera securitate totala? Discutabil.

Mai multe pe blogul APTI unde a fost publicat un articol despre siguranta pasaportului biometric.
Exista numeroase modalitati pentru a manipula datele stocate intr-un chip RFID.  In articolul de pe blogul APTI este prezentata aplicatia NFG TagInfo care poate fi instalata intr-un smartphone.

Vizionati filmul Ingerul Digital (implantare biocip).Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)