Treceți la conținutul principal

Malware - ce este si cum ne aparam

Exista o confuzie (fireasca) atunci cand vine vorba de malware, virus, vierme ... Malware-ul este virus? Dar viermele?

Ce este un malware?
Malware este denumirea generica a programelor create in scopul furtului/distrugerii datelor. Programe malware pot fi: virusi, viermi, cai troiani, adware, spyware ...
Pe scurt, orice program daunator poate fi denumit malware.

Infectare sistem
Cele mai multe sisteme sunt infectate prin intermediul stick-urilor USB. Un program malware se poate propaga si prin intermediul CD-urilor/DVD-urilor, cardurilor foto sau al oricarui alt tip de dispozitiv de stocare care poate fi rescris.
Sistemul mai poate fi infestat si prin instalarea unor programe necunoscute, descarcarea/instalarea fisierelor tip .torrent, accesarea link-urilor necunoscute (email, mesagerie, retele sociale sau P2P, site-uri, forumuri ...), deschiderea atasamentelor din email.

Manifestari sistem infectat
Odata cu infestarea sistemului pot aparea si anumite manifestari:
 • sarcinile sunt executate cu intarziere
 • desktop-ul se incarca greu la pornirea sistemului
 • in Task Manager  apar programe si servicii necunoscute
 • Task Manager, Command Prompt, registrul Windows sau alte aplicatii de sistem nu mai pot fi deschise
 • anumite comenzi de sistem nu mai functioneaza (click dreapta pe taskbar sau desktop ...)
 • taskbar-ul dispare
 • adresa de start a browser-ului este modificata
 • afisarea unor mesaje de eroare ciudate
 • functionare defectuoasa a retelei
 • afisarea pe desktop a unor ferestre sau reclame
 • imposibilitatea de a vedea fisierele si folderele ascunse ...
Oricare dintre manifestarile neobinuite enumerate mai sus pot constitui motive de ingrijorare. Cu toate acestea, unele dintre manifestarile neobisnuite de mai sus pot fi cauzate si de conflicte hardware, instalarea unor drivere incompatibile, configurarea eronata a sistemului, probleme modem, rularea mai multor programe si/sau servicii in fundal.
Programele antivirus pot fi mari consumatoare de resurse, mai ales daca nu sunt configurate corect.
Inainte de a trage vreo concluzie se recomanda scanarea sistemului folosind programe antivirus/antimalware.

Ce fac daca sistemul este infestat?
In cazul infectarii sistemului prima masura este salvarea datelor importante. Chiar daca sistemul va fi compromis, datele vor fi in siguranta.
Incercati sa devirusati sistemul folosind produse antivirus/antimalware consacrate. Aveti grija sa nu folositi programe antivirus false.

Manifestare program antivirus fals


Important
- Daca sistemul este compromis, inainte de reinstalarea sistemului de operare, verificati cu ajutorul produselor antivirus/antimalware si restul dispozitivelor de stocare (stick USB, carduri ...).
Multi utilizatori uita sa efectueze si aceasta operatie, rezultatul fiind, de multe ori, reinfectarea rapida a noului sistem de operare.

Cateva produse de securitate (ordine alfabetica):
Scanare virusi online

Pentru ultimile stiri si informatii despre malware vizitati pagina Kraftwin de pe Facebook.

Postări populare de pe acest blog

Cel mai mare avion din lume - Antonov 225

Antonov 225 sau An-225 Mriya (Mriya=vis) este cel mai mare avion de transport marfa existent. A fost construit de sovietici in Ucraina, tara in care se afla biroul de design Antonov. NATO a denumit avionul Cossack.

Am fost la Kusadasi

Timp de vreo zece zile am vizitat statiunea turceasca Kusadasi. Sincer sa fiu as fi preferat sa plec tot in Grecia insa nevasta-mea tinea sa vada si Turcia. Prin tehnici specifice m-a convins asa ca am luat-o catre Turcia. Unde ai putea sa te duci ca roman, vara, in Turcia? La Kusadasi, bineinteles! Am cerut sa nu fie agitatie prea mare sau prea mult zgomot in zona iar plaja sa fie mare si nu foarte aglomerata asa ca am fost indrumati spre zona Kustur.

Recuperarea fisierelor sterse

Este posibil ca un fisier sters (inclusiv din Recycle Bin) sa fie recuperat? Da, in anumite cazuri este posibil!

Cand stergeti un fisier acesta nu dispare de pe harddisc. Sistemul de operare doar marcheaza spatiul ocupat de acesta ca fiind liber la scriere.

Ministrul muncii nu intelege de ce oamenii prefera sa stea in somaj decat sa se mai angajeze

In Romania salariul a devenit atat de mic incat nu prea mai merita sa muncesti. Ma refer la salarii de 7-8 milioane, adica la cele 7-8 hartii cu care nu prea mai ai ce face.

In ultimii ani puterea de cumparare a romanilor a scazut dramatic. Pretul utilitatilor creste continuu, fara nicio noima, doar dupa bunul plac al unor baieti. Incepem sa depasim preturile utilitatilor din Germania, Franta, Italia si tot nu ne oprim. Si de ce ne-am opri? In fond, de ce sa nu avem cele mai mari preturi de pe Terra daca tot se poate.

Cum curat tastatura computerului (video)

De multe ori am fost intrebat cum se curata tastatura unui computer asa ca am realizat un clip video pe aceasta tema. In clipul video am folosit o tastatura ieftina, veche de vreo doi ani, folosita la service PC,  de mai multe persoane.

Maximilian - Arată Bine feat. MefX & DJ Oldskull (Cenzurat)

Clipul e bun :).

Cel mai mare elicopter din lume ridica in aer un elicopter militar american (video)

Ati vazut vreodata un elicopter de peste 10 tone stand in aer fara ca elicele sa functioneze? Nici eu ... pana acum.

Contract Wars - joc online multiplayer FPS

In ultimul timp am tot jucat Contract Wars, un MMOFPS (shooter multiplayer) free, foarte reusit; un joc stabil, complex, cu o grafica surprinzator de reusita.
Jocul poate fi jucat in cinci moduri: Deathmatch, Team Elimination, Team Designation, Tactical Conquest si Hardcore.
Jocul este destul de complex asa ca, momentan, voi face o prezentare succinta axandu-ma pe modul de joc Team Elimination.