05 martie 2013

Deosebirile dintre ortodocsi si catolici

Putini stiu cu exactitate care sunt deosebirile dintre ortodocsi si catolici.
Care sunt punctele asupra carora cele doua culte nu s-au inteles? Ce anume a cauzat marea schisma in 1054?

Recent am citit un articol care limpezeste putin lucrurile. Spun "putin" deoarece asemenea lucruri nu sunt simplu de explicat. Pentru a putea explica in profunzime deosebirile care despart cele doua culte ar trebui sa scrii, cel putin, o carte.

Din articolul respectiv am extras cateva deosebiri: Filioque, folosirea painii nedospite (azima), sfintirea “cinstitelor daruri”. Lecturand articolul constati ca multe probleme pleaca chiar de la papa care a incercat sa-si asigure un prim-loc in toate cele.

Papa se mai considera si conducatorul lumii crestine, succesor al Apostolului Petru. Asta nu ar fi o mare problema, fiecare avand libertatea sa se creada cine doreste. Problema care mi se pare a fi mai grava este ca papa se crede si "vicar-reprezentant al lui Hristos pe pamant". Nu-mi amintesc ca in Biblie sa existe vreo referire in aceasta privinta.

Romania se afla pe locul al noualea in Europa ca numar de crestini, majoritatea romanilor (99%) fiind crestini, 87% dintre acestia fiind crestin-ortodocsi.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)