15 martie 2013

Inchiderea Google Reader - o greseala

Google a decis sa opreasca serviciul Google Reader. Motivatie, consecinte, alternative.

Folosesc Google Reader din 2007 pentru a culege stirile. Interfata simpla, de tip text, este optima pentru culegerea rapida a stirilor. In Google Reader am 387 de subscrieri iar in ultimele 30 de zile am citit 2450 de titluri folosind aceasta aplicatie. Vestea ca Google Reader va fi inchis la 1 iulie 2013 m-a cam bulversat. Am verificat stirea si era reala. De ce-ai inchide un serviciu care functioneaza simplu si foarte bine?

inchidere Google Reader

Raspunsul este legat de isteria Google pentru a-si promova copilul nefericit: Google Plus. Practic, cei de la Google si imagineaza ca prin inchiderea Google Reader utilizatorii RSS se vor indrepta spre reteaua Google Plus pentru a-si culege stirile. Nu m-as baza prea mult pe acest rationament. Retelele sociale nu pot inlocui reader-ele RSS deoarece, in cadrul retelelor sociale stirile sunt dinamice, dispar rapid; intr-un reader RSS stirile sunt statice, le poti regasi usor si dupa cateva luni.
Decizia de a inchide Google Reader mai are o motivatie: reader-ul RSS al lui Google nu aduce bani, nu poate fi monetizat eficient.

Decizia lui Google este una foarte neinspirata. Ma loghez in contul Google din doua motive: Google Reader si Gmail. Multi se logheaza in contul Google, in special, pentru Google Reader. Este adevarat ca numarul celor care isi culeg stirile din Google Reader nu este unul urias insa multi dintre acesti utilizatori activeaza in domeniul tech/online. Acestia, la randul lor, distribuie destul de multe stiri. Este bine sa-i dezamagesti tocmai pe cei care activeaza in domeniul tech/online? Nu cred.
O avalansa de stiri negative despre Google nu o sa ajute prea mult corporatia, ba dimpotriva.
Deja, la o zi dupa anuntul legat de inchiderea Google Reader, online-ul a fost invadat de postari negative la adresa lui Google. Inserati in caseta de cautare Google cuvintele-cheie "Google Reader" si apasati enter - veti vedea despre ce vorbesc. Daca aveti timp cititi si comentariile postarilor.
Decizia de a inchide Google Reader a generat deja multa furie in online.

A fost deja lansata si o petitie contra deciziei lui Google (o voi semna si eu) care a strans in cateva ore cateva zeci de mii de semnaturi.

Imediat dupa decizia Google, Digg a luat decizia de a crea un reader RSS in cel mai scurt timp.

Pana si Hitler a reactionat :).Probabil ca Google Reader nu aducea prea multi bani insa putea fi folosit ca simpla momeala pentru logarea in cloud-ul Google. Cati useri vor renunta definitiv la serviciile Google dupa aceasta masura? Greu de cuantificat acum insa imi imaginez ca numarul acestora va fi destul de mare.

Decizia de a inchide Google Reader este si o dovada de neseriozitate din partea corporatiei Google. O lipsa de respect pentru userii care i-au acordat credit si i-au folosit serviciile.

In ultimul timp Google e pus pe schimbari radicale insa putine dintre acestea ar putea fi laudate. Ultimele schimbari ar fi: inca o schimbare in interfata Youtube (a cata?), identificarea cu numele real in cloud-ul Google, modificari fara final in interfata Google Plus, inchiderea Google Reader.
Userii nu indragesc prea tare schimbarile dese.

Trebuie sa recunosc ca si eu, pentru prima data, ma gandesc sa renunt la serviciile cloud-ului Google. Incep sa constat ca oferta lui Google nu mai este chiar atat de atractiva cum era in trecut. Prea multe schimbari si prea multa neseriozitate in relatia cu userii.

Voi cauta o alternativa eficienta la Google Reader (sau imi voi crea propriul reader RSS). Pana una-alta aveti cateva alternative aici.

Inchiderea serviciului Google Reader este o mare greseala pe care o face corporatia Google, o greseala mai mare decat isi pot imagina acum cei care au luat aceasta decizie.Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)