14 mai 2013

Documentar Rosia Montana (video)

Toata lumea este la curent cu faptul ca bogatele zacaminte de la Rosia Montana au fost luate in colimator de catre corporatii insa putina lume stie ce se intampla acolo.

Am urmarit documentarul "Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei". Impresia pe care mi-a lasat-o documentarul este ca Rosia Montana se afla sub ocupatie. Locuitorii zonei se plang de presiuni, de tot felul de sicane, acestia rezistand cu greu amenintarilor de tot felul.
O zona pitoreasca, istorica, a devenit un fel de teren de lupta. Corporatia si oficialitatile se lupta, cu resurse multiple, sa-i invinga pe curajosii tarani hotarati sa-si apere cu orice pret pamantul.

In documentar se vorbeste si de galerii romane, de inundarea unei largi vai si de distrugerea unor munti. Prin folosirea cianurii, zona va fi distrusa integral. Localitati vor disparea definitiv, cianurile vor infesta apele din subsol, geografia se va schima pentru intotdeauna.
O distrugere ecologica de proportii si o stergere a unei bucati importante din istorie (galeriile romane). Nu-mi imaginez ca asa ceva se poate intampla vreodata.

Propaganda care este folosita pentru a convinge populatia sa plece este subtire si usor de demontat. In documentar sunt fluturate niste cartoane si sunt facute zeci de promisiuni gratuite, unele chiar hilare, fara prea multa logica.

Urmarind documentarul am inteles si de ce se vorbeste din ce in ce mai mult despre noi legi privind exproprierile. Se pare ca acestea au legatura si cu Rosia Montana.

Voi posta prima parte a documentarului mai jos (documentarul are sase parti). Restul documentarului il puteti viziona pe Youtube. Este foarte posibil ca acest documentar sa dispara in viitor asa cum au disparut multe alte documentare interesante asa ca va sfatuiesc sa-l urmariti cat mai este posibil.
Subscrieti la blogul Kraftwin (introduceti adresa email in caseta)